Ondertussen in het buitenland

vrijdag 23 juni 2017

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Britse levensverzekeraar Aviva verkoopt 1 miljard pond aan tabaksaandelen / Meer dan tien procent van de jongeren wereldwijd rookt / Spaans onderzoek naar mogelijke samenspanning tabaksfabrikanten gestart / Amerikaanse jongeren willen tabaksleeftijd naar 21 jaar / Aantal Britse vrouwen dat rookt tijdens zwangerschap stagneert / Imperial lijft expert medicinale wiet in / Overheid Jordanië verbiedt roken op openbare plaatsen / Overheid Nigeria begint antirookcampagne.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

Groot-Brittannië: Levensverzekeraar Aviva verkoopt 1 miljard pond aan tabaksaandelen
Aviva, de grootste levensverzekeraar van Groot-Brittannië, heeft bekend gemaakt haar aandelen in de tabaksindustrie te verkopen. Het gaat om 1 miljard pond aan aandelen. Aviva voegt zich zo bij een eerder gestart initiatief van andere grote verzekeraars om te stoppen met tabaksinvesteringen omdat dat ethisch onverantwoord is.
Lees meer bij Reuters

Mondiaal: Meer dan tien procent van de jongeren rookt
Uit een nieuw rapport van de Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention (CDC) blijkt dat wereldwijd meer dan tien procent van de jongeren tussen de 13 en 15 rookt. Die conclusie wordt getrokken uit een analyse door het CDC van onderzoeken uit 61 landen. ‘Hoe vroeger jongeren beginnen met roken, hoe groter de kans is dat ze lang aan hun nicotineverslaving vastzitten,’ zegt een van de onderzoekers.
Lees meer bij Reuters.

Spanje: Onderzoek naar mogelijke samenspanning tabaksfabrikanten gestart
De Spaanse mededingingsautoriteit CNMC is begonnen met een onderzoek naar mogelijke samenspanning tussen tabaksfabrikanten. Philip Morris Spain, Altadis, JT International Iberia, British American Tobacco Espana en Compania de Distribucion Integral Logista worden ervan verdacht verboden afspraken te hebben gemaakt over distributie en fabricageprijzen, waardoor ze de wet op eerlijke concurrentie hebben overtreden.
Lees meer bij Reuters.

Verenigde Staten: Jongeren willen tabaksleeftijd naar 21 jaar
Uit onderzoek onder 17.000 scholieren blijkt dat ruim twee derde van hen vindt dat de leeftijd om tabak te mogen aanschaffen in het hele land naar 21 jaar moet. Nu hanteren een aantal steden en regio’s deze leeftijdsgrens, maar is dat nog niet landelijk geregeld.
Lees meer bij Medical Xpress

Groot-Brittannië: Aantal vrouwen dat rookt tijdens zwangerschap stagneert
Uit onderzoek van de National Health Service (NHS) blijkt dat het aantal vrouwen dat rookt tijdens de zwangerschap niet verder is gedaald. Gemiddeld rookt 10.5% van de zwangere vrouwen door tot aan de geboorte van hun kind. Het afgelopen jaar is dat aantal met maar 0,1% afgenomen, wat de NHS alarmerend noemt. Roken tijdens de zwangerschap kan heel slecht uitpakken voor de gezondheid van het kind. Opvallend is dat zwangere vrouwen in armere regio’s vaker door blijven roken en volgens experts te weinig hulp krijgen om te kunnen stoppen.
Lees meer bij de BBC

Verenigde Staten: Imperial lijft expert medicinale wiet in
Imperial Brands, een van de grootste tabaksproducenten ter wereld, heeft Simon Langelier aan haar raad van bestuur toegevoegd. Langelier werkte jarenlang bij Philip Morris en is nu directeur van PharmaCielo, een Canadees bedrijf dat medicinale wiet op de markt brengt. Volgens een analist onderzoekt Imperial een uitbreiding naar medicinale wietproducten, voor het geval deze in heel de VS legaal worden.
Lees meer bij De Morgen.

Jordanië: Overheid verbiedt roken op openbare plaatsen
Het is verboden om op scholen en universiteiten te roken, zo heeft de Jordaanse overheid bepaald. Men probeert zo het aantal rokende studenten (nu nog vijftig procent) terug te dringen. Ook op andere openbare plaatsen mag er niet meer gerookt worden.
Lees meer bij Middle East Online.

Nigeria: Overheid begint antirookcampagne
De Nigeriaanse overheid is begonnen met een campagne om het aantal rokers terug te dringen. Voortaan is het verboden te roken op openbare plaatsen als winkelcentra en medische complexen.
Lees meer bij Nigerian Watch.

tags:  buitenland