Ondertussen in het buitenland

vrijdag 16 juni 2017

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Tabaksindustrie verkoopt minder sigaretten door accijnsverhogingen / Minder Indiase rokers, vooral onder jongeren / Noord-Ierland wil rookverbod in auto’s met kinderen aan boord / Meeste Roemenen zijn het eens met rookverbod / Plain Packaging vanaf 2018 verplicht in Nieuw-Zeeland / Prijsverdubbeling voor sigaretten in Saudi-Arabië.

De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.
Door de webredactie

Mondiaal: Tabaksindustrie verkoopt minder sigaretten door accijnsverhogingen
Doordat verschillende tabaksgroeimarkten als Brazilië, Pakistan, de Filipijnen en Maleisië accijnsverhogingen hebben ingevoerd op tabaksproducten, hebben tabaksfabrikanten als Philip Morris, British American Tobacco en Imperial meer moeite om grote hoeveelheden sigaretten te verkopen. De tabaksindustrie zegt dat de accijnsverhoging ervoor zorgt dat rokers hun toevlucht tot de zwarte markt nemen. Maar volgens tabaksanalysten is roken minder verleidelijk geworden door de hogere prijzen.
Lees meer bij The Telegraph

India: Minder rokers, vooral onder jongeren
Het aantal rokers in India is gedaald, zo blijkt uit de Global Adult Tobacco Survey. In 2009-2010 waren dat nog 34,6% van de mensen, nu is dat 28,6% . Een daling van zes procent. Het aantal rokende jongeren (15-24 jaar) is ook fors geslonken van 18,4% naar 12,4%. De reden voor de dalingen zijn de door de overheid ingevoerde antirookmaatregelen.
Lees meer bij DNA India.

Noord-Ierland wil rookverbod in auto’s met kinderen aan boord
Uit een nieuw rapport blijkt dat er meer kinderen in armoede opgroeien in Noord-Ierland in vergelijking tot Groot-Brittannië. Zij lopen daardoor een grotere kans op tabak-gerelateerde ziektes, psychische problemen en zwaarlijvigheid. Een reeks maatregelen kan ervoor zorgen dat de risico’s voor deze kinderen terug wordt gedrongen. Een ervan is het invoeren van een rookverbod in auto’s als er kinderen aan boord zijn.
Lees meer bij de BBC.

Roemenië: Meeste Roemenen zijn het eens met rookverbod
Een jaar na het invoeren van een rookverbod op openbare plaatsen, steunt 83% van de Roemenen deze antirookmaatregel. Ook een meerderheid van de rokers (66%) is het met het verbod eens. Dat is gebleken uit een enquête.
Lees meer bij Romania Insider.

Nieuw-Zeeland: Plain Packaging vanaf 2018 verplicht
De overheid van Nieuw-Zeeland heeft besloten dat plain packaging per 14 maart 2018 verplicht wordt gesteld. Tabaksverpakkingen mogen dan geen merkuitingen meer hebben en moeten voortaan een bruingroene kleur hebben en een afschrikwekkend plaatje dat 75% van het oppervlak van de verpakking beslaat.
Lees meer bij Packaging Gateway.

Saudi-Arabië: Prijsverdubbeling voor sigaretten
De accijns op tabaksproducten in Saudi-Arabië is in één keer verdubbeld. Een pakje sigaretten kost nu tussen de 18 en 24 riyals (omgerekend 4,30 en 5,70 euro). De overheid heeft de prijsverdubbeling ingesteld om het tekort in de staatskas aan te vullen dat was ontstaan door de tegenvallende olieprijzen.
Lees meer bij Channel News Asia.

tags:  buitenland