Ondertussen in het buitenland

vrijdag 09 juni 2017

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Nieuwe Indonesische wet maakt het makkelijker om weer tabaksreclame voor kinderen te maken / Weer daling in aantal rokende tieners Australië / Plain packaging laat direct terugloop in Britse verkoop zien / Roken tijdens zwangerschap kan langdurige effecten op baby hebben / Combinatie van waarschuwingen en afschrikwekkende plaatjes werkt beter / FIFA voetbalevenementen in Rusland worden rookvrij / Ontbossing Zimbabwe door tabaksboeren steeds groter probleem.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.
Door de webredactie

Indonesië: Nieuwe wet maakt het makkelijker om weer tabaksreclame voor kinderen te maken
Een nieuwe tabakswet die de Indonesische overheid in behandeling heeft, draait een aantal antirookmaatregelen terug. Daardoor staat de industrie nog maar weinig in de weg om haar marketing op kinderen te richten. Ook hoeven er geen afschrikwekkende plaatjes meer op tabakspakjes te worden geplaatst. Indonesië is een van de landen met de grootste problemen rond roken.
Lees meer bij Tempo

Australië: Weer daling in aantal rokende tieners
Uit de 2016 National Drug Strategy Household Survey blijkt dat er weer minder Australische tieners met tabak experimenteren. Tussen 2013 en 2016 is het aantal tieners dat minder dan 100 sigaretten in hun leven hebben gerookt, gestegen van 95% naar 98%. Dat betekent dat maar twee procent van de jongeren wel regelmatig rookt. Australië behoort tot de landen met de strengste en vooruitstrevendste antirookprogramma’s.
Lees meer bij Mexical Xpress.

Groot-Brittannië: Plain packaging laat direct terugloop in verkoop zien
Onlangs is plain packaging in Groot-Brittannië ingevoerd: tabaksverpakkingen zijn standaard en hebben geen merkopdrukken meer. Al direct is gebleken dat de verkoop van het aantal sigaretten terug is gelopen.
Lees meer in The Scotsman.

Mondiaal: Roken tijdens zwangerschap kan langdurige effecten op baby hebben
Vrouwen die zo’n tien sigaretten per dag roken terwijl ze zwanger zijn, kunnen hun kind tot ver in hun tienerjaren beschadigen. De University of Boston heeft een verband gevonden tussen moeders die roken tijdens hun zwangerschap en gedragsproblemen onder hun kinderen. Deze kinderen kunnen zich slecht concentreren, hebben een korte aandachtspanne en ondervinden problemen met tijdsmanagement.
Lees meer bij The Sun.
Uit ander onderzoek blijkt dat roken tijdens de zwangerschap invloed op de gebitsvorming van de kinderen kan hebben.

Verenigde Staten: Combinatie van waarschuwingen en afschrikwekkende plaatjes werkt beter
Uit onderzoek van de Penn University blijkt dat de combinatie van afschrikwekkende plaatjes en gezondheidswaarschuwingen op tabaksverpakkingen beter werken als ze beide dezelfde risico’s van roken over proberen te brengen. Zo komt de boodschap duidelijker aan.
Lees meer bij Medical Xpress.

Rusland: FIFA voetbalevenementen worden rookvrij
De FIFA heeft aangekondigd dat de Confederations Cup en de World Cup in Rusland rookvrije evenementen zullen worden. Het besluit staat in een langere FIFA-traditie om op te treden tegen tabaksgebruik. Al in 1986 besloot de organisatie geen geld meer van tabaksfabrikanten aan te nemen en tabaksadvertenties te weren.
Lees meer op de website van de FIFA.

Zimbabwe: Ontbossing door tabaksboeren steeds groter probleem
Er zijn 98.000 tabaksboeren in Zimbabwe, een gestaag groeiend aantal. Deze boeren dragen bij aan het verdwijnen van de bossen in het Afrikaanse land omdat ze delen wegkappen voor hun plantages. Ieder jaar verdwijnt er 300.000 hectare aan ontbossing, waarvan 15 procent wordt toegeschreven aan tabaksplantages.
Lees meer bij AllAfrica.

tags:  buitenland