Ondertussen in het buitenland

vrijdag 02 juni 2017

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Roken kost de wereld jaarlijks 1,4 biljoen dollar en 7 miljoen doden / Accijnsverhoging met 5% verlaagt tabaksconsumptie met 3,5% / Deense mensenrechtenorganisatie: ‘Enige manier om mensenrechten te respecteren is stoppen met tabak’ / Nieuw-Zeeland presenteert plan om het eerste rookvrije leger te hebben in 2020 / Bedrijven gaan voor in een rookvrije toekomst voor Chinezen / Rookverbod in horeca Tsjechië is ingegaan.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

Mondiaal: Roken kost de wereld jaarlijks 1,4 biljoen dollar en 7 miljoen doden
Uit een nieuw rapport van de United Nations Development Programme (UNDP) en het secretariaat van het WHO Framework Convention on Tobacco Control (WHO FCTC), dat werd gepresenteerd ter gelegenheid van Wereld Niet Roken Dag op 31 mei, blijkt dat roken jaarlijks wereldwijd zeven miljoen doden kost. De kosten van roken voor samenlevingen wereldwijd zijn 1,4 biljoen dollar.
Lees meer op de website van de WHO.

Oostenrijk: Accijnsverhoging met 5% verlaagt tabaksconsumptie met 3,5%
Uit een nieuwe analyse van de MedUnie in Wenen blijkt dat als de accijns op tabaksproducten met 5 procent wordt verhoogd, dit tot gevolg heeft dat er 3,5 procent minder tabak wordt geconsumeerd. Dat is een groter gevolg dan tot nu toe altijd werd gedacht. Onderzoeker Kunze vindt verder ook dat een prijsverhoging van 5 procent reëel is.
Lees meer bij Medical Xpress.

Denemarken: ‘Enige manier om mensenrechten te respecteren is te stoppen met tabak’
Philip Morris International benaderde het Danish Institute for Human Rights (DIHR) om met hen een plan te ontwikkelen om de mensenrechten in hun productieketen te kunnen respecteren. PMI gaf het DIHR toegang tot haar documenten om dat plan te realiseren. Uiteindelijk concludeert het DIHR dat de enige manier voor PMI om de mensenrechten te respecteren is om volledig te stoppen met de productie van tabak.
Lees meer bij ONMedia.

Nieuw-Zeeland: Overheid presenteert plan om het eerste rookvrije leger te hebben in 2020
De Nieuw-Zeelandse politiek heeft ter gelegenheid van Wereld Niet Roken Dag een plan gepresenteerd dat ervoor moet zorgen dat het leger rookvrij wordt voor 2020. Daarmee zou het land het eerste rookvrije leger ter wereld hebben. Dit betekent dat het verboden wordt om sigaretten te verkopen en te roken op of rond de legerkampementen en -bases.
Lees meer bij British Medical Journal (BMJ).

China: Bedrijven gaan voor in een rookvrije toekomst voor Chinezen
China is de grootste consument van sigaretten. Als er niets aan het aantal rokers wordt gedaan, betekent dat dat er deze eeuw 200 miljoen Chinezen vroegtijdig zullen overlijden aan de gevolgen van tabaksgebruik. De overheid doet hier weinig tegen omdat de tabaksbedrijven van de staat zijn en simpelweg te veel geld in het laadje brengen. Bedrijven leiden nu de weg naar een rookvrije toekomst omdat zij dit ethisch onverantwoord vinden door rookvrije werkplekken in te stellen.
Lees meer bij China Daily.
Ander nieuws uit China: In Shanghai werd een rookverbod in de horeca ingevoerd en dat blijkt wel degelijk tot goede resultaten te hebben geleid.

Tsjechië: Rookverbod in horeca is ingegaan
Op 31 mei, Wereld Niet Roken Dag, is een rookverbod ingegaan in alle Tsjechische horeca. Op 30 mei waren er allerlei feesten om afscheid te nemen van de horeca als plek om te roken.
Lees meer bij Reuters.

tags:  buitenland