line
clean-air-nederland-verliest-rechtszaak-over-rookruimtes-na-frank-1

Clean Air Nederland verliest rechtszaak over rookruimtes

vrijdag 16 september 2016

De nietrokersvereniging Clean Air Nederland (CAN) heeft een rechtszaak tegen de overheid over het gedogen van rookruimtes verloren. Volgens CAN voldeed de overheid niet aan het internationale rookverdrag FCTC door rookruimtes toe te staan. De rechtbank besloot anders, maar daarmee is de kous nog niet af.
Door de webredactie

In de zaak die Clean Air Nederland (CAN) had aangespannen tegen de overheid, heeft de rechtbank afgelopen woensdag in het nadeel van CAN besloten, zo meldt de organisatie op haar website.
De overheid moet er zorg voor dragen dat in de publieke ruimtes zoals cafés en restaurants een volledig rookverbod wordt gehandhaafd, vindt Clean Air Nederland (CAN). Een aparte rookruimte is niet gewenst: zo is er nog altijd geen 100% rookverbod en bovendien geldt dat zien roken, doet roken. CAN ging daarom naar de rechtbank om te eisen dat de overheid actie zou ondernemen. De antirookclub beriep zich daarbij op het internationale antirookverdrag FCTC van de Wereldgezondheidsorganisatie dat ook door Nederland is geratificeerd. Daarin staat onder andere dat de overheid effectieve maatregelen dient te treffen die eenieder zullen beschermen tegen tabaksrook (artikel 8.2).

Rechtsgeldig

Om te beoordelen of CAN een beroep op deze internationale afspraken kon doen om rookruimtes te laten verbieden moest de rechtbank eerst bekijken of het verdrag voldoende specifiek was om rechtsgeldig te zijn. Uiteindelijk besloot de rechtbank dat het artikel in het verdrag te weinig objectief was om een 100% rookverbod af te kunnen dwingen. Een teleurstelling voor CAN. Voorzitter Tom Voeten zei tegen het AD: “We staan er heel erg van te kijken dat de rechter ons niet heeft gevolgd. We vinden de rookruimten in de horeca nog altijd echt een misstand. Het geeft een dagelijkse vorm van overlast en ellende.''

In 2014 won CAN wél een rechtszaak tegen de overheid door een beroep te doen op artikel 8.2 van het FCTC-verdrag. Daardoor werd de uitzondering op het rookverbod voor kleine cafés teruggedraaid. CAN moest toen naar de Hoge Raad om haar gelijk te halen. Dat is de vereniging nu ook van plan te doen in haar strijd tegen rookruimtes.

tags:  CAN | rookruimte | rechtszaak