line

Manila op weg naar harde aanpak roken

donderdag 01 september 2016

Het zou weleens kunnen dat het schrikbewind van president Duterte tegen drugsverslaafden op de Filipijnen ooit een vervolg zal krijgen tegen tabaksverslaafden. Er wordt in het land al gesproken over een rookverbod op straat en alle andere openbare plekken. En recent heeft een parlementslid een wetsvoorstel ingediend voor een maandelijkse verplichte rookvrije dag die met hoge boetes en in het uiterste geval zelfs gevangenisstraf gehandhaafd zou moeten worden.
Door de webredactie

Sinds zijn aantreden als president van de Filipijnen maakt Rodrigo Duterte zijn verkiezingsbelofte om de strijd aan te binden met drugsdealers en -verslaafden op ongekend hardhandige wijze waar. Tussen 1 juli en 20 augustus zijn al meer dan tweeduizend dealers en verslaafden door de politie gedood. Veel Filipino’s steunen Duterte in die harde lijn, omdat het land zucht onder criminaliteit en de onveiligheid die daar het gevolg van is.

Het is niet denkbeeldig dat Duterte met vergelijkbare harde hand het gebruik van tabak gaat aanpakken. In de Filipijnen sterven elke dag 200 mensen als gevolg van roken, meer dan 70.000 per jaar. Het percentage rokers in de Filipijnen ligt met 15 miljoen rokers rond de 22 procent. Een half miljoen kinderen rookt dagelijks.

Davao City rookvrij

In Davao City, de stad waar hij zes jaar burgemeester was voordat hij tot president werd gekozen, verbood Duterte het roken op straat, met uitzonderling van een aantal aangewezen gebieden. In de stad mogen jongeren onder de 18 ’s nachts niet zonder begeleiding door een volwassene op straat zijn en alcohol mag na 1 uur ’s nachts nergens meer verkocht worden.

Volgens de New York Times steunt de bevolking van de stad de maatregelen van harte. De bevolking voelt zich er nu veel veiliger. ‘Er is een alcoholverbod, een avondklok, een rookverbod en geen misdaad’, citeert de krant een student. ‘In Manila heb je al die misdaden en problemen.’

Zelfs een zestienjarige fietstaxichauffeur die door de verslaggever wordt betrapt terwijl hij op straat zit te roken, blijkt een enthousiast supporter van het rookverbod. ‘Ik denk dat het goed is om roken te verbieden omdat het slecht voor je gezondheid is’, zegt hij. ‘Maar hier kan het wel, want er is toch geen politie.’

Rookvrije dag

Het zou dus niemand hoeven te verbazen als Duterte binnen afzienbare tijd met vergelijkbare maatregelen komt voor het hele land. Het parlementslid Rodrigo Abellanosa heeft ondertussen het nieuws gehaald met een wetsvoorstel om de 15de van elke maand een verplichte rookvrije dag te maken. Op die dag zijn de verkoop en het gebruik van sigaretten verboden. Wie zich niet aan het verkoopverbod houdt kan volgens het voorstel bij de eerste overtreding een boete van 10.000 peso (190 euro) verwachten. Bij een tweede overtreding kan 1 tot 30 dagen gevangenisstraf en een boete van 50.000 peso (960 euro) worden opgelegd en bij volgende overtredingen 1 tot 6 maanden gevangenisstraf en 100.000 peso boete (1.900 euro).

Wie toch rookt op de rookvrije dag zou de eerste keer beboet moeten worden met een boete van 5.000 peso, bij de tweede keer met 25.000 peso en bij de derde keer met een gevangenisstraf tot 30 dagen en 50.000 peso boete. Het is niet duidelijk hoeveel kans van slagen het voorstel van Abellanosa heeft.

tags:  rookverbod | antirookbeleid | buitenland