line
sos stations

Gezocht: 20.000 ouders die hun kinderen willen beschermen

woensdag 24 augustus 2016

Iedere ouder houdt van zijn kind. Iedere ouder wil zijn kind beschermen. Toch staan ouders machteloos tegenover de tabaksindustrie, die ieder jaar 20.000 nieuwe rokers rekruteert, vooral onder kinderen. Zij zijn de ‘vervangers’ van gestorven rokers. In een nieuwe campagne vraagt Sick of Smoking de steun van ouders om hier een eind aan te maken.
Door de webredactie

Een postercampagne op grote stations van Nederland richt zich sinds deze week op ouders met de tekst: ‘Gezocht: 20.000 ouders die van hun kinderen houden’. De posters moeten ouders nieuwsgierig maken en naar de website www.sickofsmoking.nl voeren, waar zij zich kunnen uitspreken tegen de verderfelijke praktijken van de tabaksindustrie.
Sick of Smoking is eerder dit jaar gelanceerd ter ondersteuning van de strafrechtelijke zaak die Anne Marie van Veen, moeder van drie kinderen en longkankerpatiënt, samen met haar advocaat Bénédicte Ficq voorbereidt tegen de tabaksindustrie. Van Veen en Ficq voeren aan dat de tabaksindustrie opzettelijk sigaretten zo aanpast dat ze extra verslavend zijn en dat zij dus met voorbedachten rade de gezondheid van mensen schade toebrengen.

Vergifstengels

‘Als iemand zijn kinderen elke dag een lepeltje rattengif voert, dan is het helder dat zo iemand wordt vervolgd voor moord’, stelde Ficq bij de lancering. ‘De tabaksindustrie doet niet anders. Die levert vergifstengels die zo zijn gemaakt dat mensen het vergif gemakkelijk kunnen inhaleren. Uit het design van de sigaret blijkt dat de industrie willens en wetens, dus met voorbedachten rade de gezondheid van mensen wil schaden.’
In Nederland sterven jaarlijks 20.000 aan de gevolgen van roken. De helft sterft nog voor zijn 65ste. Deze mensen sterven aan ziektes veroorzaakt door roken, zoals longkanker, hartaanvallen en beroertes. De tabaksindustrie moet die ‘verloren’ klanten zien te vervangen door nieuwe rokers, die veelal worden gevonden onder minderjarigen. Vrijwel alle rokers beginnen met roken voor hun 18de jaar. In interne stukken van de tabaksindustrie worden zij daarom ‘replacement smokers’ genoemd, ‘vervangers’.
Elke dag beginnen 120 kinderen in Nederland met roken. Omdat vrienden roken. Omdat roken cool lijkt. Af en toe een sigaretje moet toch kunnen? ‘Ik rook alleen op feestjes’, hoor je vaak. Maar een beginnende roker is binnen vier weken al verslaafd. Ouders staan vaak machteloos.

Grassroots

Sick of Smoking is een grassroots-organisatie, een brede beweging waarin mensen zelf initiatieven kunnen nemen om actie te voeren tegen de tabaksindustrie. Inmiddels hebben al 15.000 mensen hun steun uitgesproken. De postercampagne heeft als doel nog meer mensen bij Sick of Smoking te betrekken om duidelijk te maken dat steeds meer mensen willen dat er een eind komt aan het roken en het idee dat roken normaal, cool of stoer zou zijn.
Met de campagne ’Gezocht 20.000 ouders’ hoopt Sick of Smoking specifiek ouders van (jonge) kinderen te bereiken om samen te laten zien dat ze het niet meer pikken dat een criminele industrie hun kinderen de dood in kan jagen.
Ga naar www.sickofsmoking.nl om de campagne te steunen.

 

tags:  SOS | strafzaak | longkanker | aangifte