line

Australië pakt roken nog harder aan met accijnsverhoging

donderdag 05 mei 2016

Om roken minder aantrekkelijk te maken heeft de Australische overheid een nieuw stel maatregelen aangekondigd waaronder een flinke accijnsverhoging. Het flink duurder maken van roken is een zeer effectieve manier om het aantal rokers terug te brengen. 
Door de webredactie

“Een van de meest effectieve manieren om roken te ontmoedigen is het verhogen van de prijs van sigaretten. De afgelopen twintig jaar hebben accijnsverhogingen al substantieel bijgedragen aan het terugbrengen van het aantal rokers.” Dat schrijft de Australische overheid op haar website bij de bekendmaking van een nieuw belastingplan.

Per 1 september 2017 zal de accijns met 12,5 procent worden verhoogd en dat zal ieder jaar herhaald worden gedurende vier jaar. Daardoor zal de prijs van een pakje sigaretten 29 euro gaan kosten in 2020. De afgelopen vier jaar voerde de Australische overheid eenzelfde verhoging in.

Daarnaast worden er andere maatregelen genomen: iemand die het land binnenkomt mag nog maar 25 sigaretten taxfree invoeren. Om eventuele toename in smokkel tegen te gaan, wordt er een verscherpte controle ingevoerd aan de grens en worden de straffen verhoogd voor mensen die betrapt worden. Een Tabacco Strike Team om illegale smokkel tegen te gaan kan op 7,7 miljoen Australische dollar extra rekenen.

Australie is al lang hét gidsland in het gevecht tegen de tabaksepidemie. Door het invoeren van strikte maatregelen wist het land het aantal rokers sinds 1991 te halveren. Onlangs kwam het bericht naar buiten dat het aantal rokers van 14 jaar en ouder was gedaald tot 12,8 procent. Ter vergelijking: in Nederland is dat het dubbele. Australie won ook een rechtszaak tegen Philip Morris die probeerde via een handelsverdrag het land te dwingen plain packaging af te schaffen, het gestandaardiseerd verpakken zonder merkuitingen. De tabaksfabrikant verloor. Inmiddels zijn in Europa Frankrijk, Groot-Brittannie, Ierland en Hongarije voornemens plain packaging in te voeren. Nederland neemt, bij monde van staatssecretaris Martin van Rijn, een afwachtende houding aan bij zowel de standaardverpakkingen als accijnsverhogingen.

tags:  tabaksfabrikanten | accijnsverhoging | antirookbeleid | buitenland