line

Gemeente Utrecht draait over samenwerking met big tobacco

maandag 18 april 2016

De gemeente Utrecht ontweek eerder kritische vragen over haar samenwerking met tabaksfabrikant British American Tobacco. Nieuwe vragen aan het College van Burgemeester en Wethouders van Utrecht hebben daar geen verandering in gebracht. En dat terwijl de nationale overheid wél heeft gezegd te stoppen met dit soort samenwerkingen.
Door de webredactie

“In samenwerking met Britisch American Tobacco (BAT) is in Utrecht op 't Wed een proef gedaan om de peuken problematiek te verhelpen,” staat onder een video op Youtube, geplaatst door Stichting Nederland Schoon. In de video wordt uitgelegd hoe de Stichting met partners te werk is gegaan om peuken uit het straatbeeld te halen. Allemaal leuk een aardig, maar samenwerking tussen een overheidsorgaan en de tabaksindustrie mag niet op grond van het internationale antirookverdrag FCTC dat in 2005 ook door Nederland is geratificeerd. Tabaksfabrikanten gebruiken dit soort samenwerking met de overheid om hun kwalijke imago op te poetsen en af te leiden van hun core business is: geld verdienen aan de verkoop van een zeer schadelijk product. Net zoiets als een beruchte crimineel die koffie gaat schenken in een verpleegtehuis, zodat men inziet dat hij heus niet alleen maar kwaad in de zin heeft.

TabakNee stelde eerder kritische vragen aan het Utrechts college en wees hen op de een brief van staatssecretaris van Rijn die naar alle provincies en gemeentes is gestuurd, waarin duidelijk staat dat samenwerking met een tabaksfabrikant niet kan. Wethouder Kees Geldof was zich volgens het Stadsblad Utrecht van geen kwaad bewust. Het is toch allemaal voor het goede doel, Utrecht peukenvrij, wie kan daar nou tegen zijn? 
Twee leden van de gemeenteraad hebben daar vragen over gesteld, op 12 april reageerde het College van Burgemeester en Wethouders (hier terug te vinden).

Kennelijk heeft wethouder Geldof de brief gelezen van Staatssecretaris Dijksma van Milieu en Infrastructuur waarin zij benadrukte dat de overheid niet meer wil samenwerken met de tabaksindustrie in dit soort anti-peuken-acties.

Ontkent
De gemeente ontkent nu ineens dat er überhaupt ooit sprake van een samenwerking is geweest: “British American Tobacco volgde de voortgang van het onderzoek, maar was niet inhoudelijk betrokken bij de voorbereiding en uitvoering van het onderzoek en de keuze van de voorzieningen.”

Vreemd. Stichting Nederland Schoon heeft het wel over een ‘samenwerking’. Daarbij staat British American Tobacco gewoon genoemd als een van de sponsoren. Bovendien: als de tabaksfabrikant verder nergens echt bij betrokken was, waarom zou je ze de voortgang van het onderzoek dan van dichtbij laten volgen? En waarom zou je dan toestaan dat er wel overal over een ‘samenwerking’ gesproken wordt? Dat is nu juist waar de tabaksindustrie gebruik van hoopt te maken om haar imago te verbeteren.

Op de vraag of de gemeente Utrecht nog een keer zo’n project met de tabaksindustrie zou opzetten, antwoordt het college: “Vooralsnog zijn er geen plannen voor een project.” Het woord ‘vooralsnog’ geeft aan dat zoiets blijkbaar altijd nog kan veranderen bij de Gemeente Utrecht.

tags:  tabaksindustrie | tabaksbeleid