line

Nieuw onderzoek: tabak uit zicht vermindert aantal rokers

zondag 13 maart 2016

Het afschermen van tabakswaren in supermarkten leidt tot een daling van het aantal rokers. Dat is de conclusie van nieuw Brits-Nederlands onderzoek naar het effect van het niet meer zichtbaar uitstallen van tabak in supermarkten. De resultaten ervan zijn onlangs gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Tobacco Control.
Door de webredactie

Sinds in april 2012 het uitstalverbod (display ban) van tabak in supermarkten en grotere winkels in Engeland van kracht werd, is het aantal rokers met 1,5 procent gedaald. De onderzoekers hielden tussen 2009 en 2015 maandelijkse enquêtes om het effect van de maatregel te beoordelen. In de jaren voor de invoering van de display ban was het aantal rokers vrijwel constant. Erna was een daling met 1,5 procent te zien. Die daling wordt volgens de onderzoekers niet door andere ontwikkelingen verklaard.

Afscherming van tabak bij verkooppunten vermindert vooral het aantal impulsaankopen, volgens het onderzoek. Vooral mensen die proberen te stoppen met roken, kunnen door de uitstalling van pakjes sigaretten de verleiding niet weerstaan. Eerder is ook aangetoond dat een display ban helpt om kinderen niet in de verleiding te brengen te beginnen met roken.

Een van de onderzoekers, Anton Kunst, hoogleraar Sociale Epidemiologie van het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam, zegt in een persbericht dat hij in Nederland geen andere uitkomst zou verwachten wanneer ook hier een display ban zou worden ingevoerd. 'Als de effecten die in Engeland zijn waargenomen, worden vertaald naar Nederland, dan neemt het aantal rokers binnen drie jaar met ongeveer 40 duizend rokers af,' stelt Kunst.

Convenant met de supermarkten
In Nederland is reclame en uitstalling van tabakswaren bij verkooppunten nog steeds toegestaan, ook al schrijft het internationale antirookverdrag FCTC van de Wereldgezondheidsorganisatie anders voor. Vele medische organisaties pleiten dan ook voor invoering van een reclameverbod. De Tweede Kamer heeft bovendien in een motie staatssecretaris Van Rijn (VWS) opgeroepen tenminste een convenant af te sluiten met de branche over een vrijwillige display ban. Recent stelde TabakNee echter vast, zie dit artikel, dat tabaksspeciaalzaken daar niet in mee willen gaan en dat om die reden de supermarkten er waarschijnlijk niet aan zullen beginnen.

Lees ook deel 3 van de Politieke Rookbarometer over de display ban.
Op de hoogte blijven van het nieuws op TabakNee? Schrijf je in voor de nieuwsbrief via de homepage.

tags:  tabaksdisplay | displayban | supermarkt | onderzoek