line

Display ban helpt tegen jeugdroken

woensdag 27 januari 2016

Onderzoek stelt vast dat kinderen en tieners die tabaksproducten in winkels zien, vaker gaan roken.
Door de webredactie

Jongeren die bij tabaksverkooppunten vaker tabaksproducten zien staan, hebben een meer dan 1,6 keer zo grote kans om roken uit te proberen en een 1,3 keer zo grote kans om in de toekomst te roken, vergeleken met jongeren die rookwaren minder vaak of niet zien uitgestald. Dat maakte een onderzoeksteam van de Nieuw-Zeelandse Universiteit van Otago onder leiding van Lindsay Robertson (PhD Public Health) onlangs bekend op de website van de US National Library of Medicine.

Robertson's team kwam tot deze conclusie na een meta-analyse van de resultaten van een tiental kwantitatief-observationele studies over dit onderwerp uit de periode januari 1990 tot juni 2014. Hun conclusie luidt: 'Voorgaande systematische reviews hebben een consistent bewijs geleverd voor een positief verband van blootstelling aan zichtbaar uitgestalde rookwaar bij tabaksverkooppunten en toegenomen rookgedrag en gevoeligheid voor roken bij kinderen en adolescenten'. Ofwel, tabak in zicht vergroot het risico dat kinderen gaan roken.

Als de onderzoekers daarbij ook nog de onderzoeksresultaten over bestaande display ban's meenemen, luidt hun advies op plekken waar tabaksproducten worden verkocht, deze uit het zicht te houden: een totale tabaks-display ban dus. Lees hier de oorspronkelijke publicatie.

Lees hier ook de stand van zaken in Den Haag. En hier eerdere informatie van het Trimbos-instituut over de display ban.

tags:  jeugd | tabaksdisplay | displayban | onderzoek