line
defensie-en-roken-8

Stichting Rookpreventie Jeugd dient klacht in bij Ombudsman wegens rookbemoedigingsbeleid Defensie

donderdag 11 februari 2016

Gisteren heeft de Stichting Rookpreventie Jeugd een klacht ingediend tegen het 'rookbemoedigingsbeleid' van het ministerie van Defensie, waarmee bedoeld: de accijnsvrije en dus goedkope sigaretten die zij beschikbaar stelt aan haar personeel op NAVO-bases. De Stichting vraagt de Ombudsman een onderzoek in te stellen daar de wijze waarop de minister van Defensie het tabaksbeleid toepast.
Door de webredactie

De kwestie begon op 7 juli 2014 met de reeks artikelen 'De goedkope sigaretten van defensie' op TabakNee. In deze artikelen vertelde beroepsmilitair René (schuilnaam) dat op NAVO-bases in binnen- en buitenland goedkope, want belastingvrije, sigaretten kunnen worden gekocht door defensiepersoneel. Sigaretten, cigarillo's, sigaren en rooktabak vallen daaronder. Hierdoor wordt elk pakje erg goedkoop en dat prikkelt jonge militairen om met roken te beginnen. Maar ook voor ex- rokers onder de soldaten ligt de verleiding weer op de loer, omdat zijn/haar omgeving rookt: een bekende en belangrijke factor voor terugval in het oude verslavende gedrag.

Gezinsleden boven de 17 jaar

Bovendien mag het personeel op NAVO-hoofdkwartieren, volgens de rantsoenkaart, driehonderd sigaretten per week belastingvrij kopen. Dat is meer dan twee pakjes per dag. Daar komt nog iets bij: als het gezin van de militair meegaat op oefening, kunnen ook de gezinsleden van het belastingvoordeel gebruik maken, als zij ouder dan 17 jaar zijn. Geldt voor Defensiepersoneel dan niet de wet die de verkoop van sigaretten aan jongeren onder de 18 verbiedt? De Stichting wil dat er een einde komt aan de belastingvrije sigaretten en dat ook bij Defensie de minimumleeftijd van 18 jaar geldt om tabak te kunnen kopen.

Eerder diende de Stichting, zoals de procedure vereist, een klacht bij Defensie in. Die werd afgewezen met als argument dat het privilege om accijnsvrije tabakswaren te kopen, vast zou liggen in allerlei verdragen. De Stichting bestrijdt dit. Lees de complete klacht hier.

tags:  rookbemoedigingsbeleid | klacht | Ombudsman | accijns, tabak