line
zwanger-juiste-versie-4

Nieuwe campagne moet zwangere vrouwen doen stoppen met roken

vrijdag 29 januari 2016

Staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) start een campagne om roken voor, tijdens en na de zwangerschap tegen te gaan bij zowel zwangere vrouwen als hun partners. Roken tijdens de zwangerschap verhoogt tal van risico's op de gezondheid van het kind. Longarts Wanda de Kanter: "Het is makkelijk te zeggen dat ze moeten stoppen. Beter is als ze überhaupt niet beginnen."
Door de webredactie

Roken tijdens de zwangerschap verhoogt de kans op een miskraam, vroeggeboorte, astma, overgewicht, aangeboren afwijkingen en leerproblemen. De kans dat het kind later zelf gaat roken neemt ook nog eens toe. In 2015 rookte volgens het ministerie van Volksgezondheid 8,6 procent van de zwangere vrouwen gedurende de gehele zwangerschap. Onder lager opgeleide vrouwen is dat cijfer veel hoger: bijna een kwart (22,1 procent).

Staatssecretaris Van Rijn zegt volgens dit persbericht toe te willen naar een rookvrije generatie. Hij komt daarom met een campagne om het bewustzijn over de risico's te verhogen en de sociale norm rond roken tijdens de zwangerschap veranderen. Van Rijn kondigt ook aan samen te willen gaan werken met professionals, zoals verloskundigen, kinderartsen, jeugdartsen, gynaecologen, kraamverzorgenden, verslavingsartsen en huisartsen. Zijn doel is zwangere vrouwen en hun partners te motiveren en beter te laten begeleiden om te stoppen met roken.

"Kinderen die nu geboren worden zouden nooit moeten meeroken of zelf gaan roken. Daarom is het verboden om aan jongeren sigaretten te verkopen. Daarom is er een reclameverbod. Daarom gaan we afschrikwekkende plaatjes op pakjes plakken. Noem maar op. Maar rookvrij opgroeien start natuurlijk in de buik en met het goede voorbeeld dat ouders kunnen geven."

Kanttekeningen

Longarts Wanda de Kanter vindt het een mooi initiatief, maar plaatst kanttekeningen bij de voorgenomen maatregelen van de staatssecretaris. "Zonder maatregelen die voorkomen dat meisjes – de aanstaande moeders – beginnen te roken, is deze campagne niet meer dan window dressing. De zwangeren die doorroken zijn vaak laag opgeleid en al jaren verslaafd. Het is makkelijk te zeggen dat ze moeten stoppen. Beter is als ze überhaupt niet beginnen."

Deze maand schreef TabakNee in een serie over de voorgenomen plannen van Van Rijn (hier de conclusie) die in mei de Tabakswet moet hebben aangepast met nieuwe antirookmaatregelen, waaronder de invoering van afschrikwekkende plaatjes op tabaksverpakkingen. Van Rijn noemt bij de aankondiging van de campagne 'Rookvrij opgroeien start in de buik' alle maatregelen die hij gaat invoeren 'noem maar op', maar dat zijn regels die Brussel heeft opgelegd. Daar zijn deze maatregelen voor alle lidstaten afgesproken.

Van Rijn doet geen stap meer dan dat hij verplicht is te doen. Echt effectieve maatregelen zoals het ophogen van accijnzen, het verminderen van het aantal verkooppunten en het verwijderen van merkuitingen van sigarettenpakjes blijven uit. Onlangs werd bekend dat hogere accijnzen de levens van baby's redden. Wanda de Kanter: "Ondersteun de campagne tegen rokende zwangere vrouwen met de invoering van echt bewezen effectieve maatregelen."

tags:  volksgezondheid | Tabakswet | antirookbeleid | tabaksontmoediging