line
belinda-menthol-blog-2-1

Sluikreclame voor sigaretten komt en gaat op internet

maandag 14 december 2015

Amper is een blog met sluikreclame voor sigaretten van de firma British American Tobacco (BAT) uit de lucht gegaan of een nieuwe was – weer even – online. Het begint op een kat-en-muisspelletje te lijken tussen 'BAT-bloggers' en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.
Door de webredactie

Een maand geleden publiceerde TabakNee het artikel Sluikreclame Belinda Menthol spontaan verdwenen? Over een weblog met jubelverhalen over Belinda Menthol. Nadat TabakNee deze site onder de aandacht had gebracht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en deze op onderzoek uitging, verdween de blog pardoes.

Begin december dook een nieuwe blog op, genaamd pall-25.blogspot.nl. Met de afbeeldingen van niet alleen Belinda Menthol maar nu ook van Caballero-sigaretten, allebei merken van tabaksfirma BAT. Belinda Menthol is al niet populair en over Caballero werd onlangs bekend dat het in 2014 uit de Top 100 - merken van de supermarkten was verdwenen.

Wie er achter de bloggers zitten die lovende recensies achterlieten, is lastig te achterhalen. Rond 14 december, de dag dat TabakNee de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit over de blog wilde gaan inlichten, is de blog weer offline gegaan.

Sluikreclame is verboden. Momenteel worden bij de NVWA 38 fte's ingezet voor de handhaving van de Tabakswet. TabakNee gaat de NVWA vragen of dit genoeg is om op het tabaksdossier te handhaven, waaronder het volgen en aanpakken van sluikreclame.

Komt u ook sluikreclame voor tabaksproducten tegen? Meld het de redactie van TabakNee.

tags:  tabaksreclame | reclameverbod | antirookbeleid | tabaksontmoediging