line
marlboro-deel-5-1

Philip Morris onder het vergrootglas: Nederlanders op het Zwitserse tabakspluche (deel 5)

zondag 21 juni 2015

Philip Morris is de producent van 's werelds bekendste sigarettenmerk Marlboro. Wat weten we over deze ook op Nederlandse bodem opererende tabaksgigant? Dit is het laatste deel over sigarettenfabrikant Philip Morris. Welke Nederlanders zitten op het Zwitserse tabakspluche? We vonden er vier.

Door de webredactie

In deel 1 las u over de lobbypraktijken van Philip Morris, in deel 2 lieten we zien hoe de tabaksfabrikant het steunen van goede doelen gebruikt als bliksemafleider, uit deel 3 bleek dat de Marlboroproducent officieel tegen jeugdroken is, maar ondertussen wel degelijk haar marketing op jongeren richt. In deel vier staan de Nederlandse kopstukken op een rij die hun geld verdienen aan het hooghouden van de tabakswinsten en in dit vijfde en laatste deel kijken we welke Nederlanders vanuit Zwitserland aan de Marlborotouwtjes trekken.

Er staan een hele trits aan Philip Morris BV's geregistreerd in de Nederlandse Kamer van Koophandel. Zij leiden naar de uiteindelijke aandeelhouder: Philip Morris Brands Sàrl in Zwitserland, het land van waaruit PMI haar wereldwijde operaties aanstuurt. We vinden hier vier hooggeplaatste Nederlanders:

Frank de Rooij
Frank (Franciscus) de Rooij is sinds 16 juli 2010 Director Treasury bij Philip Morris Brands Sàrl in Neuchâtel, zo lezen we op zijn LinkedIn- profiel. Maar hij speelde al eerder een rol in Zwitserland: op 10 februari 2006 werd Van Rooij al een van de meer dan 50 (!) directeuren van Philip Morris International Management SA in Lausanne. Inderdaad, een Nederlander bewaakt de schatkist die jaarlijks met miljarden wordt gevuld ten koste van mensen met een rookverslaving.

De Rooij is niet heel scheutig met informatie over zichzelf. Zijn LinkedIn-profiel is bijna leeg. Uit de Legacy Tobacco Library waarin interne documenten van alle tabaksfabrikanten worden bewaard, blijkt dat hij al een lange tijd bij PMI werkt. Zijn naam komt voor in documenten uit 1996 en 1997. De Rooij woont in het rustieke Zwitserse plaatsje La Tour-de-Peilz aan het meer van Geneve. Hij is dol op hardlopen en heeft zelfs geprobeerd de marathon te rennen. Hardlopen is gezond en wie aan het roer staat van de bankrekening waar geld op wordt gestort dat verdiend is met een ziekteveroorzakend product, moet in een goede conditie zijn.

Richard Lute
'Lute Petrus Anthonius, des Pays-Bas, à Prilly' zit in het bestuur van Philip Morris Brands Sàrl, meldt de Zwitserse Kamer van Koophandel. Dat moet Richard Lute zijn. Hij studeerde aan de VU en is in 2000 begonnen bij Philip Morris Holland. Intussen werkt hij dus in Zwitserland waar hij volgens zijn LinkedIn-profiel Controller Reduced Risk Products is. Denk aan de variant op de e-sigaretten die Philip Morris op de markt brengt. Lute heeft zowel bij het Zwitserse moederbedrijf Philip Morris Brands Sàrl als bij Philip Morris Products SA tekenbevoegdheid, zoals uit dit overzicht blijkt. Hij komt ook voor in de interne documenten van de LegacyTobacco Library. Hier is een e-mail die aan hem is verstuurd. Lute woont tegenwoordig in het Zwitserse Prilly, slechts enkele kilometers verwijderd van het centrum van de stad Lausanne. 

Remko Poierrié
Remko Poierrié is een econoom van de Amsterdamse Business School die sinds 2004 bij Philip Morris langs allerlei managerfuncties is opgeklommen tot Manager Functional Support, zo vermeldt hij op zijn Linkedin-profiel. Hij mag bij de volgende Philip Morris-bedrijven zijn handtekening onder documenten zetten: Philip Morris Brands Sàrl, Philip Morris Exports Sàrl Guy en Philip Morris Products SA.
Guy Kawasaki, de 'durfkapitalist' uit Silicon Valley die verantwoordelijk was voor de marketing van de Apple Macintosh, is Poierrié's inspirator. Deze Kawasaki geeft niet alleen lezingen over hoe je social media moet gebruiken, moet ondernemen en innoveren, maar je kunt zelfs bij hem terecht voor evangelisatie! Een parallel met de sigarettenindustrie? Poierrié geniet in elk geval van het goede leven in Pully, onder de rook van het Zwitserse Lausanne.

Philip Timmermans
Philip Timmermans is advocaat en studeerde aan de Erasmus Universiteit. Hij werkt volgens zijn Linkedin-profiel, na een korte periode als interim manager bij ING Assurantiekantoren BV, sinds 2008 bij Philip Morris Holland en kon volgens zijn LinkedIn-profiel ons kikkerland twee jaar later verruilen voor de bergen van Zwitserland waar hij Senior Council Operations is.
Op de website van de Zwitserse Kamer van Koophandel staat hij te boek als 'Director Philip Morris International Management SA'. Timmermans woont in het Zwitserse Neuchâtel dat een prachtig uitzicht biedt op het Meer van Geneve. Daar is het lekker mijmeren over nieuwe strategieen om de tabakswinsten nog verder te optimaliseren.

Uiteraard had TabakNee de nodige vragen aan genoemde medewerkers. Directeur Robert Wassenaar stuurde echter een algemene reactie en die staat hier.

Update 8 september 2015: Uit gegevens van de Kamer van Koophandel blijkt dat Jan Steneker en Ad Reijnen ook directeur zijn geworden bij Philip Morris in Zwitserland. Beiden hebben een uitgebreid profiel gekregen in deel 4 van deze serie. 

Eerdere delen lezen? Klik hier voor deel 1deel 2, deel 3 en deel 4.

Wilt u lezen over de concurrenten van Philip Morris?
Klik hier voor British American Tobacco (BAT) - deel 1
Klik hier voor Japan Tobacco International (JTI) - deel 1
Klik hier voor Imperial Tobacco (IT) - deel 1

**

Big Tobacco zegt tegen jeugdroken te zijn. Kijk hier naar de documentaire 'De Vervangers' van de Stichting Rookpreventie Jeugd, waaruit blijkt dat de tabaksindustrie zich juist op kinderen en jongeren richt als aankomende nieuwe klanten ofwel vervangers van de rokers die aan hun verslaving (voortijdig) overleden zijn. 

Nog geen abonnee van onze tweewekelijkse nieuwsbrief? Meld u aan op de homepage.

tags:  jeugd | tabaksfabrikanten | Philip Morris | tabakslobby