line
geen reclameverbod mbt snus bij f1-1

Gezondheidsfondsen tekenen nogmaals bezwaar aan tegen snusreclame bij Formule 1

woensdag 23 augustus 2023

De Reclame Code Commissie neemt de klacht van de Hartstichting, KWF en het Longfonds tegen snusreclame bij de Formule 1 niet in behandeling. Daarom tekenen de Gezondheidsfondsen voor Rookvrij nogmaals bezwaar aan bij de commissievoorzitter. 

Door de webredactie

Vorige week dienden de Gezondheidsfondsen voor Rookvrij een klacht in bij de Reclame Code Commissie tegen snusreclame op raceauto’s, zo meldde De Telegraaf. Tijdens de Grand Prix van Zandvoort (27 augustus) rijden de racewagens van McLaren namelijk met de merknaam Velo, de nicotinezakjes (ook bekend als snus) van British American Tobacco. En voorafgaand aan de Grand Prix vinden door het hele land promoties plaats waar de auto aan het publiek wordt getoond.

En dat terwijl de verkoop van de nicotinezakjes in Nederland verboden is als er meer dan 0,035 milligram nicotine in zit. Volgens deskundigen zit er meestal tussen de 6 en 16 mg nicotine in, oplopend tot wel 65 mg. Dat laatste is ruim 6 keer zoveel als in een gemiddelde sigaret zit. In de rook van een sigaret mag niet meer dan 1 mg zitten.

Steeds meer jongeren aan de snus

Het kwalijke van snus is dat het volgens het Rijksinstituut voor Milieu en Volksgezondheid (RIVM) steeds meer gebruikt wordt door jongeren, meldt De Telegraaf. Snus is goedkoper dan sigaretten en geeft, wanneer het zoveel nicotine bevat, een grotere kick. Je gebruikt het zakje met nicotinepoeder door het onder je bovenlip te stoppen. Via slijmvlies en speeksel krijgen gebruikers een shot nicotine binnen. Ondanks het verkoopverbod kunnen jongeren makkelijk aan snus komen, via websites of social media.

‘Reclame voor snus is smoezelig’

In de krant hekelt KWF-directeur Carla van Gils de voortdurende pogingen van de tabaksindustrie om jongeren verslaafd te maken “om een ziekmakende en dodelijke business is stand te houden.” Volgens de Gezondheidsfondsen voor Rookvrij is snusreclame in strijd met de goede smaak en het fatsoen. Bovendien mag reclame niet aansporen tot gedrag dat schadelijk is voor de gezondheid. In het artikel noemt reclamedeskundige Jan Driessen de handelwijze van McLaren zelfs ‘smoezelig’. “Als je weet dat de zakjes in ons land niet verkocht mogen worden, moet je er als impactvol merk ook geen reclame voor willen maken.”

Zonder enige toelichting

BAT en McLaren beroepen zich op het feit dat reclame is toegestaan omdat de nicotinezakjes niet in de Tabakswet worden gereguleerd, waarin zo’n reclameverbod is opgenomen, maar vooralsnog in de Warenwet. De Reclame Code Commissie heeft de klacht van de Gezondheidsfondsen niet in behandeling genomen, zonder daar enige toelichting bij te geven, aldus de Gezondheidsfondsen. Die hebben daarom besloten om deze week nogmaals bezwaar aan te tekenen tegen de snusreclame, dit keer bij de voorzitter van de commissie. Dit is een gebruikelijke stap in de procedure.

tags:  nicotineverslaving | Gezondheidsfondsen voor Rookvrij | Formule 1 | snus | reclamecodecommissie | nicotine | BAT | jongeren