line
esigbond naar rechter om online verkoopverbod-1

Esigbond ook naar rechter om onlineverkoopverbod

maandag 03 juli 2023

Behalve het smaakverbod voor e-sigaretten vecht de Esigbond nu ook het verbod op verkoop op afstand, dat zaterdag is ingegaan, aan via de rechter. Ten minste één aanbieder van e-sigaretten verbindt daaraan de conclusie dat de onlineverkoop voorlopig door kan gaan. Maar de NVWA stelt dat de handhaving gewoon kan beginnen.

Door de webredactie

Op 28 juni maakte de branchevereniging van e-sigaretverkopers Esigbond bekend het verbod op verkoop op afstand via een bodemprocedure tegen de staat tegen te willen houden. Volgens de Esigbond is de maatregel in strijd met het proportionaliteitsbeginsel, omdat te weinig rekening wordt gehouden met de belangen van individuele burgers, in dit geval de e-sigaretgebruikers. De regering zou ook geen rekening hebben gehouden met een advies van de Raad van State waarin twijfels over de handhaafbaarheid van de regels zijn geuit. Uiteraard wijst de bond ook op de gevaren van illegale handel die zal opbloeien, een vast argument van de tabaks- en nicotine-industrie om wetgeving te dwarsbomen.

Alle argumenten worden in de toelichting bij de Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) van 25 april al weerlegd, waardoor de zaak niet erg sterk lijkt. De bezwaren van de Raad van State zijn in de AMvB verwerkt en het onlineverkoopverbod is juist mede bedoeld om illegale handel, die vaak online gebeurt, tegen te gaan. Het Protocol tot uitbanning van illegale handel in tabaksproducten van de Wereldgezondheidsorganisatie stelt zo’n onlineverkoopverbod zelfs voor (artikel 11.2).

Eerder kondigde de Esigbond al een rechtszaak tegen de staat aan om het verbod op smaakjes in e-sigaretten aan te vechten. Die zaak is medeaanleiding geweest om de handhaving van het verbod met drie maanden uit te stellen tot 1 januari 2024.

E-sigaretwinkel blijft online verkopen

Voor ten minste één e-sigarettenwinkel, Mr-Joy uit Amsterdam, is de nieuwe rechtszaak aanleiding om voorlopig door te gaan met de onlineverkoop. Op 29 juni deed het bedrijf een mailing uitgaan naar klanten met de mededeling dat zij ook na 1 juli nog kunnen blijven bestellen. “Dit Online verbod is pas echt actief wanneer de uitspraak door de Rechter is gedaan”, aldus de mailing. De website is inderdaad nog actief. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) laat in een reactie evenwel weten dat de wetgeving definitief is en dat die vanaf 1 juli dus gehandhaafd kan worden. De nieuwe regels staan toegelicht op de NVWA-website. Bij overtreding kan de NVWA een waarschuwing of een bestuurlijke boete opleggen. Boetes kunnen bij herhaalde overtredingen oplopen tot 9.000 euro bij bedrijven met meer dan 50 werknemers, en tot 4.500 euro bij bedrijven met minder dan 50 werknemers.

Alleen nog rookaccessoires

Andere aanbieders hebben de webshop dan ook helemaal afgesloten, of bieden nu alleen nog rookaccessoires aan als vloei, aanstekers, smaaktoevoegingen voor sigaretten en CBD-producten zoals snus zonder nicotine of tabak, maar met cannabidiol. Ook supermarkten hebben alle tabaksproducten uit de webshops gehaald en bieden nu alleen nog vloei, lucifers en aanstekers aan. Jumbo haalde tabak al eerder uit het online-assortiment, Plus stopte er de dag voor ingang van het verbod mee en Albert Heijn wachtte tot het laatste moment, op 30 juni om 23:30 uur was alle tabak nog via de site te bestellen.

Nog volop aanbod op social media

Op social media lijken schimmige aanbieders van sigaretten, vapes en vuurwerk zich nog weinig van het verbod aan te trekken. De accounts op bijvoorbeeld Instagram hebben geen of nauwelijks inhoud en melden dat men via een dm (direct message) bestellingen kan doorgeven en zelfs kan onderhandelen over de prijs. De NVWA roept iedereen op overtredingen bij de handhavers te melden: “Ziet u dat een bedrijf ondanks het verbod toch rookwaren op afstand verkoopt, bijvoorbeeld via Marktplaats, Instagram of TikTok? Meld het dan bij ons! Dit kan vanaf 1 juli 2023.” Meldingen kunnen via een aparte pagina op de website van de NVWA worden doorgegeven.

tags:  melding | onlineverkoop | Esigbond | verkoopverbod | social media | e-sigaret | nvwa | supermarkt | rechtszaak