line
jumbo stopt tabaksverkoop per 1 januari-1

Jumbo stopt tabaksverkoop per 1 januari, of toch niet?

Dossier: Verkooppunten

maandag 19 juni 2023

UPDATE 19-06-2023
Een halfjaar eerder dan wettelijk noodzakelijk stopt Jumbo met de verkoop van tabak, zo laat de supermarkt weten op de website, waar de onlineverkoop van tabak inmiddels is gestaakt.

Door de webredactie

Supermarkt Jumbo stopt op 1 januari 2024 met de verkoop van tabak, een halfjaar voordat het verkoopverbod van tabak in supermarkten van kracht wordt. Deze week heeft de supermarkt ook al een voorschotje genomen op het verbod op onlineverkoop van tabak, dat op 1 juli aanstaande van kracht wordt.

In een servicebericht op de Jumbo-site wordt een verklaring gegeven waarom er nu al geen sigaretten meer via de site kunnen worden besteld. Het antwoord is niet helemaal helder: “Jumbo kijkt continue naar haar assortiment en optimaliseert daar waar nodig en mogelijk. Wij zijn gestart met het afbouwen van tabak om ervoor te zorgen dat we geen grote restvoorraden overhouden om zo verspilling tegen te gaan. We doen dit echter heel zorgvuldig. We zullen er tot het laatste moment voor zorgen dat er altijd een variant van elk merk beschikbaar is.”

Verbod onlineverkoop blijft onvermeld

Ook de reden die wordt opgegeven om met de online tabaksverkoop te stoppen, is enigszins verwarrend: “De overheid heeft besloten dat er geen tabak meer verkocht mag worden bij supermarkten. Dit is een onderdeel van het totale maatregelenpakket om het roken te ontmoedigen bij met name jongeren. Daarom stopt Jumbo op 1 juli 2023 met de verkoop van tabak via Jumbo.com. In de winkels is tabak verkrijgbaar tot eind 2023.” Dat per 1 juli het verbod ingaat op elke vorm van verkoop op afstand van tabak blijft hier onvermeld.

Over de verkrijgbaarheid van tabak in de fysieke winkels, schrijft Jumbo: “De overheid heeft bepaald dat tabak tot 2024 verkocht mag worden in fysieke supermarkten. Uiteraard is het aanbod per winkel afhankelijk van de beschikbare presentatie. Vanaf 1 januari 2024 stopt Jumbo met de verkoop van tabak in de winkels.”

Albert Heijn en Plus verkopen nog wel online

Bij Albert Heijn en Plus is vandaag het volledige tabaksassortiment nog wel online verkrijgbaar. Spar heeft nog slechts drie sigaretten-varianten beschikbaar, Aldi, Coop en Dekamarkt bieden geen tabak aan. Overigens zijn Jumbo-ondernemers, na eigenaren van Plus-supermarkten, het meest actief met het openen van aparte tabakswinkels naast of vlak bij de supermarkt, om zo ook na het ingaan van het verkoopverbod nog tabak te kunnen verkopen aan hun klanten. In het overzicht van nieuwe tabaksverkooppunten van of nabij supermarkten dat TabakNee bijhoudt telden we inmiddels tien tabakszaken van Jumbo-eigenaren, 20 procent van vijftig nieuwe tabakszaken van supermarktondernemers.

Vier Jumbo’s stoppen nu al met tabak

Eerder deze maand maakte Jumbo al bekend in vier winkels in Heeswijk-Dinther, Vught, Krimpen aan den IJssel en Nuenen het stoppen met de tabaksverkoop te testen. De servicebalie in deze winkels wordt vervangen door een servicepunt op het zelfscanplein. Tabak en kansspelen zijn vanaf dat moment niet meer verkrijgbaar in deze winkels. Eigenaar Roland Grimberg van de Jumbo in Nuenen vertelde de website Rookvrije Generatie: “Het is best spannend deze stap, want we willen uiteraard geen boze klanten. Maar we kregen veel minder weerstand dan verwacht. We kregen vooral positieve reacties. Ook rokers geven aan: we snappen het eigenlijk wel. De klanten lopen niet weg; het is echt alleen de tabaksomzet die je kwijtraakt. Volgend jaar moeten we toch allemaal stoppen met tabaksverkoop. Ik dacht: ik kan nog een jaar wachten en die omzet nog binnenhalen. Maar veel liever laat ik klanten en collega’s nu al wennen aan de nieuwe situatie. Gezondheid is belangrijker.”

Nieuwe CEO wil het anders doen

Heeft de versnelde afbouw van tabaksverkoop bij Jumbo te maken met de komst van Ton van Veen als nieuwe CEO, de opvolger van Frits van Eerd, die wegens witwasverdenkingen gedwongen was terug te treden? Wie zal het zeggen. In een LinkedIn-bericht ter markering van zijn eerste 100 dagen in functie schreef hij wel dat er veranderingen nodig zijn bij het bedrijf: “We willen niet zomaar een supermarkt zijn, maar eentje die verbazing opwekt en spraakmakend is. Omdat we beter, goedkoper en anders zijn.” Versneld de tabaksverkoop afbouwen, dat is inderdaad een beetje anders dan de rest.

UPDATE 19-06-2023

Jumbo versprak zich, verkoop toch tot juli 2024

Jumbo zal toch tabak blijven verkopen tot 1 juli 2024, het moment waarop het verbod op tabaksverkoop in supermarkten in zal gaan. Kort nadat bovenstaand bericht online was gezet en via social media verspreid, werd het aangehaalde servicebericht offline gehaald, om kort daarna weer terug te keren met de aangepaste datum. Als het over tabaksverkoop gaat wil Jumbo dus toch niet anders zijn dan de anderen. Omzet gaat ook bij dit bedrijf boven gezondheid van de klanten. 

 

tags:  gemakszaken | tabaksspeciaalzaak | verkoopverbod | tabaksverkoop | supermarkt | jumbo | verkooppunten