line
tabaknee video-3

Nieuwe videopagina: de tabakssamenzwering in beeld

dinsdag 14 maart 2023

Bij het 10-jarig bestaan introduceert TabakNee een aparte videopagina met documentaires, reportages en informatievideo’s die het verhaal over de lobby, de marketing en de praktijken van de tabaksindustrie in beeld brengen.

Door de webredactie

Ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van TabakNee introduceren we een nieuwe videopagina met (internationale) documentaires en reportages die laten zien hoe de nicotine-industrie te werk gaat en wat zij aanricht onder de (jonge) bevolking. TabakNee is van oudsher vooral op tekst gericht. Al tien jaar schrijven we verhalen over de lobby, de marketingtactieken en het valse narratief van de industrie. Daar zullen we ook mee doorgaan, hoezeer we ook zouden willen dat dat niet meer nodig was.

In Nederland en de rest van de wereld zijn er veel collega’s die hetzelfde doen, maar dan in beeld. Naar die films hebben we op deze site ook veelvuldig verwezen, maar die links staan verspreid over allemaal afzonderlijke artikelen. De impact van beeld is vaak groot, vandaar dat we de video’s die we het meest de moeite waard vinden nu bij elkaar hebben gezet op de nieuwe videopagina.

Marketing gericht op kinderen

Bekijk via die pagina de film ‘De Vervangers’, gemaakt in opdracht van Rookpreventie Jeugd en in 2015 de aanleiding voor Anne Marie van Veen om het initiatief te nemen tot de aangifte tegen de tabaksindustrie. De film van Erwin Kleinjan brengt scherp in beeld hoe de tabaksindustrie haar marketing, hoe hard ze dat ook ontkent, op jonge kinderen richt. Of bekijk de Frans-Canadese coproductie ‘The Tobacco Conspiracy’ uit 2018, die een blik achter de schermen van de tabaksindustrie biedt en de samenzwering blootlegt van een crimineel nalatige industrie die nieuwe markten verovert door middel van corruptie en manipulatie.

Meetfraude en de vape-rage

Wie wil weten hoe het ook weer zit met de gaatjes in de filters van sigaretten waarmee de sigarettenmakers de metingen van teer, nicotine en koolmonoxide manipuleren bekijke het Radar-tweeluik ‘Waar rook is: de macht van de tabaksindustrie’ uit 2017 waarin klokkenluider Jeffrey Wigand de fraude toelicht. En ‘Vape Haze’ uit 2022 is een onthutsende Australische documentaire over de onweerstaanbare aantrekkingskracht van e-sigaretten op jongeren, die al op jonge leeftijd in de verslavingszorg terechtkomen om van hun zware nicotineverslaving af te komen.

Vanaf nu zullen we de videopagina steeds aanvullen met nieuwe relevante films en reportages. Alle reden dus om er regelmatig terug te keren.

Bekijk de videopagina van TabakNee.

 

tags:  nicotinelobby | kinderen | vape-hype | sjoemelsigaret | marketing | tabaksdoden | films | tabakslobby | tabaksindustrie