line
pmi doneerde aan australische politieke partijen-1

Philip Morris doneerde geld aan Australische politieke partijen

Kort buitenlands nieuws

vrijdag 03 februari 2023

Twee Australische politieke partijen hebben donaties van Philip Morris gekregen in de aanloop naar de nationale verkiezingen. Verder in Kort Buitenlands Nieuws: Vijf keer meer kans op wiegendood door roken tijdens zwangerschap / Britse experts en leraren waarschuwen voor aantrekkelijke e-sigaretverpakkingen / Philip Morris sluit deal met Koreaanse tabaksfabrikant KT&G / Duitse antidrugscommissaris wil strengere regels tabaksreclame. 

Door de webredactie

In de aanloop naar de federale verkiezingen van Australië hebben grote bedrijven flink de portemonnee getrokken om de politieke partijen die hen goed gezind zijn van donaties te voorzien. Dat blijkt uit gegevens die het Centre for Public Integrity heeft vrijgegeven. Het ging in totaal om 137 miljoen dollar en kwam voornamelijk uit de fossiele industrie, alcohol- en gokindustrie. Maar er waren ook donaties van Philip Morris. De fabrikant doneerde 55.000 dollar aan twee partijen, de Nationals en de Liberal Democrats.

Australië is een van de meest vooruitstrevende landen als het gaat om antirookmaatregelen. Een pakje premium-sigaretten kost er ruim 28 Australische dollar (18,20 euro), het was het eerste land dat plain packaging introduceerde en het is onlangs met extra antirookmaatregelen de vape-epidemie onder jongeren te lijf gegaan. Door het proberen te kopen van politieke invloed, hopen tabakslobbyisten nieuwe antirookmaatregelen te kunnen tegenwerken.
Lees meer in The Guardian

Vijf keer meer kans op wiegendood door roken tijdens zwangerschap

De kans dat pasgeborenen plotseling overlijden, is vijf keer zo hoog bij vrouwen die tijdens de zwangerschap hebben gerookt, dan bij niet-rokers. Dat blijkt uit onderzoek van de Amerikaanse Rutgers University dat is gepubliceerd in The Journal of Perinatology. “De boodschap is simpel”, zei Barbara M. Ostfeld, hoofdauteur van het onderzoeksrapport. “Iedereen die van plan is om zwanger te worden, heeft een zeer belangrijke reden om te stoppen met roken.”

Het goede nieuws is wel dat uit ander onderzoek van de Centers for Disease Control and Prevention blijkt dat het aantal zwangere vrouwen in de VS dat rookt tussen 2016 en 2021 met 36 procent is afgenomen. In 2016 rookte namelijk 7,2 procent van de zwangere vrouwen en in 2021 was dat nog 4,6 procent.
Lees meer bij Medical Xpress

Britse experts en leraren waarschuwen voor aantrekkelijke e-sigaretverpakkingen

E-sigaretverpakkingen met felle en reflecterende kleuren kunnen als aantrekkelijk worden gezien voor jongeren. Dat stellen Britse gezondheidsexperts en schoolleraren. In Groot-Brittannië is het aantal dampende jongeren groeiende. Scholen proberen actie te ondernemen door ouders middels brieven te waarschuwen voor de gevaren van e-sigaretgebruik. Hoewel e-sigaretten minder schadelijk zijn dan traditionele sigaretten is het effect van langetermijngebruik nog niet duidelijk. Bovendien kan het gebruik van e-sigaretten een opstapje zijn voor het uitproberen van traditionele sigaretten. De felle kleuren van de e-sigaretverpakkingen maken dat de vapes als trendy en hip worden ervaren. Wetgeving zou dat tegen kunnen gaan.
Lees meer bij de BBC

Philip Morris sluit deal met Koreaanse tabaksfabrikant KT&G

Philip Morris heeft bekendgemaakt dat de deal die de tabaksfabrikant met de Koreaanse collega KT&G had gesloten, met 15 jaar verlengd zal worden. Philip Morris heeft de afgelopen drie jaar alternatieve tabaksproducten van KT&G in dertig markten buiten Zuid-Korea op de markt gebracht. Jacek Olczak, CEO van Philip Morris, stelde in een verklaring dat een rookvrije toekomst dichterbij komt als rokers toegang krijgen tot betere alternatieven. Hij roept samen met KT&G overheden, wetenschappers en gezondheidsexperts over de hele wereld op om dit potentieel en de technische innovaties te omarmen “om rokers van sigaretten af te helpen”.

Wat hij er niet bij zei is dat Philip Morris, tegen alle maatregelen van overheden in om het roken terug te dringen, met die alternatieve producten vooral zo veel mogelijk mensen verslaafd wil houden aan nicotine, zodat het bedrijf op winst kan blijven rekenen. Nicotine en andere toevoegingen aan de alternatieve rookproducten zijn óók slecht voor de gezondheid. Bovendien komt er bij het alternatieve tabaksproduct van Philip Morris ook rook vrij. Een echte rookvrije toekomst wordt alleen gerealiseerd als de fabrikanten alle fabrieken stopzetten en stoppen met de nicotinehandel.
Lees meer bij Business Wire

Duitse antidrugscommissaris wil strengere regels tabaksreclame

Burkhard Blienert, Duitslands antidrugscommissaris, vindt dat de hoeveelheid reclame voor onder meer tabaksproducten af moet nemen. In Duitsland overlijden er elk jaar 150.000 mensen aan de gevolgen van alcohol- en tabaksgebruik. Strengere regels voor tabaksreclame kunnen bijdragen aan de vermindering daarvan. Nu kun je nog in supermarkten en kiosken tabaksreclame tegenkomen. Kinderen zouden niet meer met dat soort reclame geconfronteerd moeten worden, vindt Blienert. Duitsland is een van de weinige EU-landen waar tabaksproducten nog op die manier geadverteerd mogen worden.
Lees meer bij DW

tags:  nicotineverslaving | Australië | tabaksreclame | PMI | plain packaging | jongeren | e-sigaret | tabaksindustrie