line
world vapers aliance maakt illegaal reclame-1

Illegale reclame World Vapers’ Alliance gemeld bij NVWA

dinsdag 11 oktober 2022

Rookpreventie Jeugd heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit geattendeerd op illegale reclame voor e-sigaretten door de World Vapers’ Alliance. Deze door de tabaksindustrie gefinancierde ‘burgerbeweging’ van e-sigaretgebruikers voert in Nederland campagne om het aanstaande verbod op smaakjes ongedaan te maken.

Door de webredactie

Rookpreventie Jeugd heeft bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) melding gemaakt van illegale reclame voor e-sigaretten door de World Vapers’ Alliance (WVA). Met lichtprojecties op gebouwen en straten in Amsterdam voerde de WVA in het weekend van 24 en 25 september jl. campagne tegen het aanstaande smaakjesverbod voor e-sigaretten, onder het motto ‘Flavours matter’. Daarmee werd illegale reclame gemaakt voor het gebruik van e-sigaretten, onder meer met de tekst ‘Vaping isn’t so bad’, ‘I’m never quitting smoking’, ‘I’m never smoking again’ en ‘Smaakjes helpen het stoppen met roken’. Mensen werden opgeroepen om voor 28 september via de internetconsultatie over de regeling die het smaakjesverbod mogelijk maakt te protesteren tegen het verbod.

De WVA doet zich voor als een burgerbeweging van e-sigaretgebruikers, maar vorig jaar bleek uit onderzoek van The Investigative Desk voor NRC en Le Monde dat de lobbygroep financiering krijgt vanuit de tabaksindustrie. The Daily Beast onthulde eerder dit jaar op basis van bronnen, e-mails en interne documenten dat British American Tobacco (BAT) een actieve rol heeft in de strategiebepaling en financiering van WVA. De contacten lopen via het pr-bureau Red Flag en de financiering via het Consumer Choice Center, een libertaire organisatie in Virginia in de VS. Uit interne mails bleek dat BAT hierbij zo veel mogelijk buiten beeld moest blijven.

Pogingen tot beïnvloeden politici

De WVA probeert op alle fronten de politiek te beïnvloeden. Op een campagnepagina worden mensen opgeroepen om politici in de Tweede Kamer te mailen om ze te bewegen het smaakjesverbod alsnog tegen te houden. Recent was WVA-directeur Michael Landl met twee teamleden in Straatsburg om er in gesprek te gaan met leden van het Europees Parlement. Zij willen daarmee bereiken dat bij de aanstaande herziening van de Tabaksproductenrichtlijn e-sigaretten als vermeend ‘minder schadelijk’ alternatief voor traditionele sigaretten worden aangemerkt en daarom minder strikt worden gereguleerd dan tabak. Daardoor zouden in potentie de levens van 19 miljoen Europese rokers gered kunnen worden, aldus de WVA.

Vapes zijn gericht op kinderen

De werkelijkheid is echter dat e-sigaretten door de tabaksindustrie worden gebruikt om kinderen en jonge mensen verslaafd te krijgen aan nicotine. Met name de tegenwoordig enorm populaire wegwerp-vapes in opvallende kleuren en met zoete smaakjes zijn gericht op de jeugd. “Aan alles zie je dat die wegwerp-e-sigaretten niet zijn bedoeld voor rokers van middelbare leeftijd die willen stoppen met roken”, zegt longarts Wanda de Kanter, de voorzitter van Rookpreventie Jeugd. “Bovendien wordt steeds meer duidelijk over de schadelijkheid van e-sigaretten. Langdurig gebruik van e-sigaretten kan leiden tot schade aan de kleine luchtwegen waardoor de longen minder zuurstof kunnen opnemen. Verder kan fijnstof in de rook of damp van vapes kanker veroorzaken.

Minder schadelijk is niet minder kanker

“Dat e-sigaretten ‘minder schadelijk’ zouden zijn is in dit verband niet relevant, want daar krijg je niet minder kanker van. En voor kinderen die nooit hebben gerookt zijn e-sigaretten per definitie niet ‘veiliger’. Nicotinegebruik leidt bij kinderen tot concentratieverlies en verminderde ontwikkeling van de hersenen. Schadelijk is schadelijk en het is daarom van het grootste belang dat we nu de jongste generaties beschermen tegen een nieuwe epidemie van nicotineverslaving. Dat betekent dat er accijns moeten komen op e-sigaretten en dat de beschikbaarheid van die vapes drastisch aan banden moet worden gelegd. Rookpreventie Jeugd pleit al langer voor een vergunningstelsel voor de verkoop van tabaks- en rookwaren, zodat de controle op de leeftijdsgrens beter kan worden gehandhaafd en voorkomen kan worden dat tabakswinkels in de buurt van scholen worden gevestigd.”

Zembla over de lobby voor de e-sigaret

Het BNNVARA-programma Zembla gaat op 20 oktober a.s. in een uitzending getiteld ‘De nieuwe nicotineverslaafden’ dieper in op de lobby waarmee de tabaksindustrie probeert het beleid te ondermijnen dat is bedoeld om jonge mensen te beschermen tegen de schade van e-sigaretten.

tags:  WVA | wegwerp-vapes | vape-hype | nicotineverslaving | Rookpreventie Jeugd | RPJ | smaakjesverbod | smaakstoffen | BAT | nvwa