line
world no tobacco day award-1

World No Tobacco Day-prijs voor Zwitserse politicus Hans Stöckli

woensdag 01 juni 2022

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft de Zwitserse politicus Hans Stöckli de World No Tobacco Day-prijs toegekend voor zijn inspanningen roken tegen te gaan. Stöckli was initiatiefnemer van het recente ‘Kinderen zonder tabak’-referendum.

Door de webredactie

“Deze prijs is voor iedereen die ‘ja’ heeft gestemd,” zei de Zwitserse politicus Hans Stöckli over de World No Tobacco Day-prijs die hij op 24 mei toegekend heeft gekregen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). De sociaaldemocraat Stöckli doelt daarmee op het Zwitserse referendum waarmee in februari dit jaar een voorstel is aangenomen dat ‘Kinderen zonder tabak’ heet en waardoor verschillende antirookmaatregelen worden ingevoerd, waaronder een reclameverbod op tabaksproducten.

Zwitserland, waar drie van de grootste tabaksbedrijven ter wereld hun hoofdkantoor hebben, is sinds jaar en dag een van de grootste tabaksvrienden geweest. Volgens de BBC draagt de tabaksindustrie er jaarlijks 6 miljard dollar bij aan de economie en is de industrie er goed voor 11.000 banen. Antirookmaatregelen bleven daardoor achter ten opzichte van de rest van Europa. Na een initiatief van gezondheids- en jongerenorganisaties dat onder aanvoering van Hans Stöckli ter stemming is gebracht, is daar verandering in gekomen.

Tabaksbestrijder

Stöckli zetelt in het Zwitserse kanton Bern namens de Sociaaldemocratische Partij en is daar sinds 2019 voorzitter van de Kantonsraad. Hij heeft een achtergrond in de journalistiek en de advocatuur. Sinds 2018 is hij voorzitter van het initiatief om kinderen tegen de gevaren van tabak te beschermen. Inmiddels heeft hij bekendgemaakt dat hij in 2023 uit de politiek zal gaan. De World No Tobacco Day-prijs wordt door de WHO ieder jaar rond Wereld Niet Roken Dag (31 mei) uitgereikt aan een persoon of organisatie die zich heeft ingespannen voor tabaksontmoediging. In elke van de zes WHO-regio’s worden er verschillende winnaars aangewezen. In Europa zijn ook het Georgische National Center for Disease Control and Public Health, Ainuru Altybeava (voorzitter van de Kirgisische vrouwengroep Ayaldar Kenesh), de Spaanse stichting Nofumadores.org, Lada Bulakh (lid van het Oekraïense parlement) en de inmiddels overleden Mateusz Zatoński (onderzoeks-fellow aan de Universiteit van Bath) onderscheiden.

In 2019 viel Nederland in de prijzen toen de Alliantie Nederland Rookvrij, een samenwerkingsverband van 160 gezondheidsfondsen waaronder KWF Kankerbestrijding, de Hartstichting en het Longfonds de World No Tobacco Day-prijs ontving.

Rookvrij Prijs voor Lubach en Bouma

In eigen land zijn Arjen Lubach en Joop Bouma onderscheiden met de Rookvrij Prijs, een jaarlijkse prijs van Clean Air Nederland voor een persoon of organisatie die zich inzet voor een rookvrije samenleving. Lubach krijgt deze prijs voor zijn item ‘Waarom roken niet verboden is’ in De Avondshow met Arjen Lubach. Onderzoeksjournalist Joop Bouma ontvangt de prijs voor zijn jarenlange onderzoek naar en publicaties over de strategie en misleidingen van de tabaksindustrie. In de nieuwste aflevering van de podcast ‘Achter het rookgordijn’ van TabakNee vertelt Bouma daar uitgebreid over.

tags:  Zwitserland | wereld niet roken dag | podcast | antirookonderzoek | politiek | prijs | antirookbeleid