line
award wntd-1

Alliantie Nederland Rookvrij ontvangt World No Tobacco Day Award

donderdag 13 juni 2019

De Alliantie Nederland Rookvrij heeft de World No Tobacco Day Award toegekend gekregen van de WHO voor de bijzondere prestaties die het tabaksgebruik helpen terugdringen en het tabaksontmoedigingsbeleid bevorderen.

Door de webredactie

De Alliantie Nederland Rookvrij (ANR), een samenwerkingsverband van 160 gezondheidsfondsen waaronder KWF Kankerbestrijding, de Hartstichting en het Longfonds, heeft op dinsdag 11 juni de World No Tobacco Day Award toegekend gekregen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Daarmee is er internationale erkenning voor de prestaties van de ANR die helpen bij het terugdringen van tabaksgebruik en tabaksontmoedigingsbeleid, aldus de ANR in een persbericht. “De Wereldgezondheidsorganisatie spreekt in het bijzonder haar waardering uit voor de beweging die in gang is gezet met de Rookvrije Generatie.”

Herdefiniëring van tabaksontmoediging

“Met de Rookvrije Generatie heeft de Alliantie Nederland Rookvrij leiderschap getoond om de volksgezondheid te beschermen, door implementatie van tabaksontmoedigingsbeleid te versnellen. Ze hebben bijgedragen aan een herdefiniëring van tabaksontmoediging, door de focus te verleggen naar het beschermen van kinderen,” aldus de WHO volgens het persbericht. “Het draagvlak is toegenomen, cruciale stakeholders zijn zich gaan mengen in de strijd en er is een maatschappelijk beweging ontstaan.”

1000 sportclubs rookvrij

De ANR heeft ertoe bijgedragen dat duizend sportclubs rookvrij zijn en dat bijna een kwart van alle gemeenten beleid heeft gemaakt om tot een rookvrije generatie te komen. Ook hebben diverse bedrijven besloten te stoppen met de verkoop van tabak. “Ook in de politiek is er steeds meer steun voor tabaksontmoediging en maatregelen om te voorkomen dat kinderen beginnen met roken. Het opnemen door de huidige regering van de Rookvrije Generatie in het regeerakkoord, is daarin een belangrijk kantelpunt geweest,” zegt Floris Italianer, directeur van de Hartstichting en voorzitter van ANR in het persbericht. “We zijn bijzonder trots dat dit veranderende landschap ook internationaal opgemerkt wordt en hopen hiermee andere landen te inspireren.”​​​

Regio Europa

De WHO kende dit jaar wereldwijd 34 Awards toe, meerderen per regio. De ANR ontving een van de zes in de regio Europa. De andere gelukkigen waren professor dr. Galina Sakharova, hoofdonderzoeker van het Central Research Insitute for Organizaton and Infomatization of Health Care in Rusland, jongerennetwerk No Excuse Slovenia, Shira Kislev, hoofd van Smoke-Free Israel, de BulgaarseSmoke-Free Life Coalition en de Zweed Hans Giljam, professor Public Health Science.

tags:  award | ANR | rookvrije generatie | WHO | tabaksontmoediging