line
schweiz keine tabakwerbung-1

Zwitsers stemmen voor verbod op tabaksreclame

dinsdag 15 februari 2022

Het Zwitserse volk heeft in een referendum in meerderheid gestemd voor een verbod op tabaksreclame in media die gericht zijn op jongeren. “De mensen hebben begrepen dat gezondheid belangrijker is dan economische belangen.”

Door de webredactie

De Zwitsers hebben zondag in een referendum ingestemd met een aanzienlijke beperking van de tabaksreclame in het land. Bijna 57 procent van de bevolking stemde voor het voorstel van een aantal gezondheids- en jongerenorganisaties om alle tabaksreclame in uitingen gericht op jongeren te verbieden. In Zwitserland wordt bij stemmingen als deze ook gekeken naar de verdeling over de kantons, maar ook daar viel in 15 van de 23 kantons de uitslag in meerderheid uit voor het voorstel. Opvallend is dat de hoogste percentages voorstanders voor het voorstel werden gemeten in de kantons waar de grootste tabaksfirma’s zijn gevestigd: Philip Morris International (Lausanne en Neuchâtel), Japan Tobacco International (Genève), British American Tobacco (Boncourt).

Tegenwerking van tabaksfirma’s

De aanwezigheid van de grote tabaksproducenten, volgens de BBC samen goed voor 11.000 banen en een bijdrage van 6 miljard dollar per jaar aan de Zwitserse economie, verklaart waarom Zwitserland in Europa het zwakste tabaksontmoedigingsbeleid voert. Daags voor het referendum werd, ook volgens de BBC, duidelijk dat de tabaksfirma’s de nee-campagne hadden gefinancierd. De kiezers lieten zich er duidelijk niet door meeslepen. “De mensen hebben begrepen dat gezondheid belangrijker is dan economische belangen”, aldus Stefanie de Borba van de Zwitserse Liga tegen Kanker.  

Wetgeving neemt nog een jaar

Het door rechtse partijen gedomineerde parlement kwam in aanloop naar het referendum met een afgezwakt wetsvoorstel, waarin tabaksreclame in bioscopen en op billboards verboden zou worden, maar er wel ruimte werd gelaten om in kranten, op festivals en op internet reclame te maken (mits die niet op minderjarigen is gericht). De bevolking heeft daar nu een streep door gezet.

De Zwitserse minister van Volksgezondheid Alain Berset, die zich vooraf had uitgesproken tegen het reclameverbod, respecteert de uitkomst van het referendum en heeft aangegeven dat hij de uitkomst zo snel mogelijk wil omzetten in wetgeving. Die moet echter nog wel in gang worden gezet, waardoor de wet dit jaar nog niet in werking zal treden. Voor Berset is de uitkomst van het referendum ook een reden om opnieuw de ratificatie van het WHO-FCTC-verdrag ter discussie te stellen. Zwitserland is het enige land dat het Kaderverdrag inzake tabaksontmoediging wel tekende, maar nog niet heeft geratificeerd.

tags:  FCTC-verdrag | tabaksreclame | PMI | Japan Tobacco International | BAT | reclameverbod