line
ondertussen bij de buren-149

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 01 april 2022

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Nicotinepouches populairder onder Amerikaanse jongeren dan onder ex-rokers / Amerikaanse staten mogen smaakjestabak verbieden / Kosten van meeroken in India omgerekend bijna 7 miljard euro / Keniaans overheidsprogramma moet tabaksboeren voor ander gewas laten kiezen / Schots pensioenfonds haalt geld uit tabak / Thaise commissie houdt e-sigaretverbod in stand / Amerikaanse winkelketen Walmart haalt sigaretten uit de schappen.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media. 

Door de webredactie

Verenigde Staten: Nicotinepouches populairder onder jongeren dan onder ex-rokers
Nicotinepouches, ook wel snus genoemd, zakjes die geen tabak maar wel nicotine bevatten, zijn populairder onder jongeren dan onder rokers die proberen te stoppen of zijn gestopt met roken. Volwassenen in de leeftijdsgroep 18 tot 44 waren ook drie keer zo snel geneigd de snus te gebruiken dan oudere rokers. Dat blijkt uit onderzoek van Rutgers. Het onderzoek is gepubliceerd in Tobacco Control.
Lees meer bij Medical Xpress

Verenigde Staten: Staten mogen smaakjestabak verbieden
Staten en lokale overheden mogen tabaksproducten met lekkere smaakjes eigenhandig verbieden. Dat heeft een federale rechtbank in de Verenigde Staten besloten. De tabaksindustrie heeft daarmee aan het kortste eind getrokken. Zij wilde voorkomen dat lokale overheden de beslissing tot een smaakjesverbod konden nemen.
Lees meer in The San Francisco Chronicle

India: Kosten van meeroken omgerekend bijna 7 miljard euro
Gezondheidsschade ten gevolge van meeroken kost de Indiase overheid jaarlijks 567 miljard roepies (omgerekend 6,7 miljard euro). Dat betekent 8,33 euro per volwassen Indiase niet-roker, zo blijkt uit onderzoek van de Rajagiri College of Social Sciences dat is gepubliceerd in Nicotine and Tobacco Research.
Lees meer in The Indian Express

Kenia: Overheidsprogramma moet tabaksboeren voor ander gewas laten kiezen
Met het Tobacco-free Farms project wil de Keniaanse overheid in samenwerking met de WHO en de Verenigde Naties tabaksboeren helpen om te schakelen naar het verbouwen van een ander gewas. Daarmee hoopt de overheid te bespoedigen dat boeren gewassen gaan telen die minder schadelijk zijn voor het milieu en de gezondheid.
Lees meer bij Xinhuanet

Schotland: Pensioenfonds haalt geld uit tabak
Pensioenfonds Scottish Widows, dat de pensioenen van meer dan een miljoen mensen beheert, heeft bekendgemaakt zijn investeringen in tabaksfabrikanten van de hand te doen. Daarmee stopt het fonds met investeren in British American Tobacco, Philip Morris, Japan Tobacco International en Imperial Brands.
Lees meer in The Times

Thailand: Commissie houdt e-sigaretverbod in stand
Het National Tobacco Products Control Committee heeft bekendgemaakt dat het verbod op e-sigaretten moet blijven bestaan. Dit omdat e-sigaretten een opstapje naar het roken van traditionele sigaretten voor jongeren kunnen zijn.
Lees meer bij The Nation Thailand

Verenigde Staten: Walmart haalt sigaretten uit de schappen
Grootgrutter Walmart heeft in meerdere winkels in de VS sigaretten al uit de schappen gehaald. De winkelketen wil haar klanten zo beschermen tegen de gezondheidsgevaren van roken.
Lees meer bij The Times

tags:  e-sigaretverbod | pouches | smaakjesverbod | snus | tabaksteelt | meeroken | pensioenfonds | supermarkt