line
denemarken rookvrij-1

Denemarken overweegt verbod sigarettenverkoop voor iedereen geboren na 2010

donderdag 17 maart 2022

Om te voorkomen dat een nieuwe generatie met roken begint, zal de Deense overheid zo nodig een verkoopverbod op tabaksproducten instellen voor iedereen die na 2010 geboren is. Denemarken volgt daarmee het voorbeeld van Nieuw-Zeeland en Maleisië.

Door de webredactie

In Denemarken rookt 31 procent van de jongeren en jongvolwassenen tussen de 15 en 29 jaar. Om ervoor te zorgen dat dat aantal afneemt, zal Denemarken zo nodig overgaan tot een leeftijdsgerelateerd rookverbod, zodat iedereen die na 2010 geboren is nooit sigaretten zal kunnen kopen, meldt The Guardian. “Onze hoop is dat alle mensen die in 2010 en daarna geboren zijn, nooit zullen beginnen met roken of met het gebruik van nicotinehoudende producten”, zei minister van Volksgezondheid Magnus Heunicke tegen de krant. “Als dat nodig is, dan zijn we er klaar voor om de verkoop van deze producten aan deze generatie te verbieden door geleidelijk de leeftijdsgrens te verhogen.”

Op dit moment is de tabaksleeftijd in Denemarken nog 18 jaar, net als in Nederland. Jaarlijks overlijden er 13.600 Denen aan de gevolgen van tabaksgebruik (op een populatie van 6 miljoen). Roken is er ook de grootste oorzaak van kanker. Uit een enquête van de Deense Stichting tegen kanker, blijkt dat 64 procent van de Denen voor het plan van de overheid is om een leeftijdsgeboden rookverbod in te voeren. In de leeftijdscategorie 18-34 jaar was 67 procent daarvoor.

Strengere antirookmaatregelen

Denemarken probeert al langer strengere antirookmaatregelen in te voeren om het roken terug te dringen. Sinds december 2020 zijn er maatregelen afgekondigd als een verbod op andere smaken dan tabak en menthol voor e-sigaretten, een aangescherpt reclameverbod voor e-sigaretten in speciaalzaken en voor tabaksvrije nicotinezakjes. Ook werd roken op schoolpleinen verboden en werd de invoering van standaardverpakkingen zonder merkuitingen (plain packaging) verplicht gesteld. Dit tot groot chagrijn van de tabaksindustrie. Eerder deze week meldde TabakNee dat drie tabaksproducenten (House of Prince, Nicoventures Holdings Limited en British American Tobacco) de Deense staat hebben aangeklaagd om een pakket aan antirookmaatregelen te frustreren.

Rookvrije generatie steeds populairder

Denemarken gaat met de optie om een leeftijdsgebonden rookverbod in te voeren nog een stapje verder. Het is niet het eerste land dat zo’n verbod overweegt. Nieuw-Zeeland kondigde in december een plan aan om per 2025 de tabaksleeftijd ieder jaar met een jaar te verhogen. Ook Maleisië wil zo’n verbod invoeren. Daar zouden jongeren die in 2005 of later geboren zijn, nooit van hun leven tabak mogen kopen.

Meer landen hebben zich voorgenomen een rookvrije generatie te bewerkstelligen en hebben daar actieplannen voor opgesteld. Ierland wil dit in 2025 bereiken net als Turkmenistan, Schotland in 2034, Canada in 2035, Finland in 2040. Ook Nederland heeft zich met het Nationaal Preventieakkoord ten doel gesteld het aantal rokers in 2040 onder de 5 procent te laten zakken (nu is dat nog 21 procent). Rookpreventie Jeugd pleit ervoor de rookvrije generatie in Nederland al per 2035 te bewerkstelligen door dit doel, met omschreven tussendoelen, in een wet vast te leggen. Dit zou betekenen dat iedereen geboren vanaf 2017 nooit meer tabak kan aanschaffen.

tags:  Denemarken | rookvrije generatie | jongeren | rookverbod | antirookbeleid