line
ondertussen bij de buren-135

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 30 juli 2021

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Artsen vinden dat Britse overheid te weinig doet om rookvrij te worden / ‘Plain packaging zou ingevoerd moeten worden in India’ / Republikeinse senator wil dat jonge Amerikaanse militairen weer tabak kunnen kopen / Toename illegale sigarettenproductie Australië / Sigaret veroorzaakte brand in Frankrijk die elektriciteit tot in Marokko platlegde.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

Groot-Brittannië: Artsen vinden dat overheid te weinig doet om rookvrij te worden
In 2030 moet Groot-Brittannië rookvrij zijn, zo kondigde de overheid in 2019 aan. Minder dan 5 procent van de bevolking zou dan nog mogen roken. Er werden tal van maatregelen aangekondigd die dat moesten bewerkstellingen. Maar volgens een groep artsen is de overheid in gebreke gebleven waardoor het doel niet gehaald zal worden.
Lees meer in BMJ

India: ‘Plain packaging zou ingevoerd moeten worden’
India is klaar voor plain packaging, stelt een ambtenaar in zijn verkenning A Study Unlocking the Conflict between the Plain Packaging of Tobacco Products and the Value of Trademark Rights. De ambtenaar adviseert de overheid om niet langer te wachten met het verplicht maken van gestandaardiseerde verpakkingen, ook omdat India daarmee een voorbeeld kan geven aan andere landen.
Lees meer bij World Trademark Review

Verenigde Staten: Republikeinse senator wil dat jonge militairen weer tabak kunnen kopen
Senator Tom Cotton heeft een voorstel ingediend waarmee het weer mogelijk moet zijn voor militairen onder de 21 jaar om tabaksproducten op militaire bases te kunnen kopen. Volgens de republikeinse senator verandert een nicotineverslaving niets aan het functioneren van militairen.
Lees meer bij The Military Times

Australië: Toename illegale sigarettenproductie
In de binnenlanden van Australië proberen criminele organisaties steeds vaker illegale tabaksfabrieken te laten draaien om vandaaruit een illegale markt te bedienen. De import van illegale rookwaar wordt streng gehandhaafd. De overheid moet nu ook strenger op de binnenlandse productie gaan controleren.
Lees meer bij de Brisbane Times

Frankrijk: Sigaret veroorzaakte brand die elektriciteit tot in Marokko platlegde
Een smeulende sigaret is de veroorzaker van een bosbrand die langs de A61 tussen Carcassonne en Narbonne woedde. Dat zegt de brandweer. De brand zorgde voor een stroomuitval die ook in Spanje, Portugal en zelfs in Marokko gevolgen had.
Lees meer in The Times

tags:  peuken | Defensie | rookvrij | plain packaging | illegale handel