line
now more than ever-1

Tabakswaakhond schrijft open brief aan Verenigde Naties over tabaksindustrie

woensdag 06 mei 2020

In een open brief aan de Verenigde Naties heeft tabakswaakhond STOP opgeroepen om, juist nu alle aandacht uitgaat naar het bestrijden van de coronacrisis, maatregelen tegen tabaksproducten door te zetten, omdat die de mondiale volksgezondheid extra in gevaar brengen.

Door de webredactie

Tabakswaakhond STOP (Stopping Tobacco Organizations and Products) heeft mede namens 51 internationale antirookorganisaties een open brief gestuurd aan António Guterres, secretaris-generaal van de Verenigde Naties. STOP schrijft dat de antirookgemeenschap achter Guterres staat in de strijd tegen Covid-19. STOP is heel blij met de poging van de VN om de misinformatie over het coronavirus te bestrijden. “Als belangenbehartigers van de volksgezondheid die zich inzetten om de misinformatie die de tabaksindustrie verspreid te bestrijden, willen we graag ons steentje bijdragen.”

Het derde doel

“Meer dan ooit is dit het moment om landen aan te moedigen het wereldwijde antirookverdrag WHO Framework Convention on Tobacco Control (FCTC) te implementeren, omdat dit essentieel is om het derde doel uit de Sustainable Development Goals te bewerkstelligen,” schrijft STOP. De Verenigde Naties streven na dat alle doelen voor 2030 bereikt zullen zijn. Het derde doel gaat over volksgezondheid en welbevinden.

Het bestrijden van roken wordt hierin aangehaald, omdat er jaarlijks ruim 8 miljoen mensen aan de gevolgen van tabaksgebruik overlijden. Door de bepalingen van het FCTC-verdrag dat door 180 landen is ondertekend (waaronder Nederland en de Europese Unie), te implementeren kunnen landen roken verder tegengaan.

“De tabaksindustrie en organisaties die zich voor de belangen van de industrie inzetten, buiten de huidige pandemie uit om te verbloemen dat haar producten de helft van de gebruikers de dood injagen en dat tabaksgebruik het risico vergroot om niet-overdraagbare ziektes te krijgen, die op hun beurt het risico vergroten dat iemand een zware en mogelijk fatale Covid-19-infectie krijgt.”

Verwarring zaaien

STOP wijst de VN erop dat de industrie een lange geschiedenis heeft met het ondermijnen van wetenschappelijk onderzoek en misleiding van het grote publiek. De industrie heeft tal van gezondheidsboodschappen verspreid die bedoeld waren om verwarring te zaaien. “In plaats van te stoppen met de verspreiding van misinformatie, presenteert de industrie zich ineens als onderdeel van de oplossing door te benadrukken hoeveel geld ze doneert (zie bijvoorbeeld dit stuk, red.) en maskeert daarmee dat roken de wereldwijde gezondheidszorg jaarlijks naar schatting 460 miljard dollar (omgerekend 420 miljard euro, red.) kost.”

De tabaksindustrie probeert de ontstane goodwill nu te gelde te maken door wereldwijd te lobbyen om tabaksproducten als ‘essentiële goederen’ aan te merken, zodat rokers ondanks de lockdown toch aan de verslavende middelen kunnen komen.

STOP roept de VN op om dus ook de misinformatie die de tabaksindustrie verspreid mee te nemen in het tegengaan van misinformatie over corona. Daarbij roept STOP de VN op om landen aan te moedigen om de tabaksindustrie buiten de deur te houden.

tags:  coronacrisis | STOP | VN | misleiding | tabaksindustrie