line
geen mentholtabak meer-1

NVWA waarschuwt tabaksverkopers opnieuw: na 20 mei geen mentholtabak meer verkopen

donderdag 16 april 2020

Uit een vrijgegeven document blijkt dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit de brancheorganisaties van tabaksverkopers heeft gewaarschuwd voor het op handen zijnde verbod op mentholsigaretten dat 20 mei ingaat. Er mogen voordat het verbod ingaat ook geen dumpprijzen worden gehanteerd.

Door de webredactie

Al in 2014 werd met het aannemen van de herziening van de Europese Tabaksproductenrichtlijn in Brussel besloten dat de verkoop van sigaretten en shag met een kenmerkende smaak anders dan tabak (zoals aardbei, vanille en framboos) verboden zou worden. Het verbod zou ook gaan gelden voor mentholsigaretten. Tabaksfabrikanten kregen langer de tijd om die mentholsigaretten uit te faseren. Vanaf 20 mei 2020 mogen ze niet meer verkocht worden.

Smaakjesverbod

Uit een op 18 februari 2020 verstuurde en onlangs vrijgegeven mail van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) aan de brancheorganisaties van tabaksverkopers, de NSO en TZN, blijkt dat de verkopers nogmaals op dit verbod gewezen worden. Over het smaakjesverbod schrijft de NVWA: “Voor mentholsigaretten en -shag was er een uitzondering en geldt dit verbod vanaf 20 mei 2020. Zogenaamde ‘click sigaretten’ met menthol waren al verboden. Voor deze producten gold geen uitzondering.”

Schadelijke gezondheidseffecten

Ook verwijst de NVWA de brancheorganisaties naar een website van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) waarin wordt uitgelegd wat de schadelijke gezondheidseffecten van menthol en de invloed ervan op de rookverslaving zijn. De tabaksindustrie gebruikt menthol volgens het RIVM bijvoorbeeld om “de scherpe smaak van rook te maskeren en als een verzachtend middel voor verkouden rokers”.

Geen uitverkoop

De NVWA adviseert tabaksverkooppunten hun voorraadbeheer aan te passen en afspraken te maken met hun toeleveranciers omdat mentholsigaretten en -shag na 20 mei 2020 niet meer verkocht mogen worden. “Tot slot wil ik u erop wijzen dat het vanwege onder andere het reclameverbod voor tabaksproducten niet is toegestaan, in aanloop naar 20 mei 2020, de verpakkingen ten behoeve van een uitverkoop voor een lagere prijs aan te bieden,” schrijft de NVWA.

tags:  mentholban | Europese tabaksrichtlijn | tabaksverkoop | NSO | TZN | nvwa