line
pmi op westminster-2

Philip Morris corrumpeert Britse overheid met IQOS-lobby

woensdag 25 maart 2020

Uit onderzoek van The Bureau of Investigative Journalism blijkt dat Philip Morris zijn doel om de wereld rookvrij te maken in Groot-Brittannië gebruikt als dekmantel om nieuwe politieke invloed te krijgen. PMI negeert de afstand die er tussen de politiek en de tabaksindustrie moet zijn om de markt voor zijn IQOS-product te vergroten.

Door de webredactie

In 2018 kwam Philip Morris (PMI) met een nieuwe stunt: het claimde dat het zijn doel werd om de wereld rookvrij te maken. Roken was namelijk slecht voor de gezondheid en als het aan de producent van ’s werelds meest verkochte sigarettenmerk Marlboro lag, zouden mensen hun Marlboro’tje uit gaan drukken. Het nieuws ging de hele wereld over.

PMI had nog diezelfde dag alle sigarettenfabrieken stil kunnen leggen, maar zo graag wilde de fabrikant nou ook weer geen rookvrije wereld. Nee, er was een voorwaarde: rokers zouden over moeten stappen op de IQOS, een alternatief van PMI voor de gewone sigaret, een duur elektrisch apparaatje waarin speciaal ontwikkelde sigaretten moeten worden gestopt die verhit worden in plaats van verbrand (heat-not-burn). Volgens de sigarettenfabrikant is roken op die manier veel minder schadelijk dan met een gewone sigaret.

Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is het gebruik van de IQOS echter nog steeds schadelijk voor de gezondheid, omdat er nog altijd giftige stoffen bij vrijkomen. Ook is niet duidelijk wat het langetermijngebruik van het apparaat voor de gezondheid zal betekenen.

Nieuwe invloed op de politiek

Uit onderzoek van The Bureau of Investigative Journalism, een internationaal onderzoeksjournalistiek platform, blijkt dat Philip Morris zijn doel om de wereld rookvrij te maken in ieder geval in Groot-Brittannië als dekmantel probeert te gebruiken voor iets anders: nieuwe invloed krijgen op de politiek.

Groot-Brittannië en 180 andere landen, waaronder Nederland en de hele Europese Unie, hebben namelijk het antirookverdrag FCTC van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) ondertekend waarin ze middels artikel 5.3 hebben beloofd hebben de industrie op afstand te houden als ze nieuw antirookbeleid maken. Dat is iets wat alle lagen van de overheid moeten nastreven. Dat wil uiteraard niet zeggen dat PMI en andere tabaksfabrikanten zich daarbij neerleggen en het opgeven om invloed uit te oefenen op de politiek.

Auto’s en evenementen

Het onderzoek van The Bureau of Investigative Journalism laat zien dat PMI op verschillende manieren heeft geprobeerd invloed uit te oefenen:

- PMI schreef naar parlementariërs en bood hen aan om direct met lokale autoriteiten en met scholen samen te gaan werken. Toen dat voorstel op ethische gronden werd afgewezen, benaderde PMI gemeenteraden en bood hen hetzelfde aan. Daarbij bood het ook aan dat er gebruik kon worden gemaakt van Philip Morris-auto’s waarop ‘stop’ en ‘stap over’ als reclameslogan stond.

- PMI heeft een voormalige minister ingehuurd als adviseur. Ook werden andere adviseurs en lobbyisten die goed contact met Boris Johnson onderhielden ingehuurd om toegang te krijgen tot allerlei beleidsmedewerkers en experts op het gebied van volksgezondheid om hen in hun lobby te kunnen betrekken.

- PMI sponsorde evenementen waar ook vertegenwoordigers van de NHS (National Health Service, het Britse equivalent van het ministerie van Volksgezondheid) op af waren gekomen, zonder dat zij vooraf doorhadden dat Philip Morris de geldschieter was.

‘Open dialoog’

Het is nog niet duidelijk of deze lobbyactiviteiten succesvol zijn geweest en het beleid hebben beïnvloed. In een reactie zei Philip Morris tegen The Bureau of Investigative Journalism dat het de open dialoog wil zoeken om een complex probleem op te lossen. “Waar we worden buitengesloten, werken we hard om ervoor te zorgen dat onze standpunten toch gehoord worden.”

tags:  FCTC-verdrag | IQOS | heat-not-burn | PMI | politiek | tabakslobby