line
pmi bedrog-1

Stunt: Philip Morris claimt te stoppen met tabak, maar maakt reclame voor IQOS

woensdag 12 september 2018

Tabaksfabrikant Philip Morris (PMI) heeft in Groot-Brittannië het nieuws gehaald met de uitspraak dat het zal stoppen met het verkopen van sigaretten omdat rokers in 2050 toch niet meer zullen bestaan. PMI hoopt rokers zo over te laten stappen naar de IQOS, óók een tabaksproduct, waarvan de gevolgen van het langetermijngebruik nog niet onderzocht kunnen worden.

Door de webredactie

Aan het eind van het volgende decennium wil Philip Morris stoppen met de verkoop van gewone sigaretten in Groot-Brittannië. The Daily Star meldt dat de tabaksgigant bekend heeft gemaakt vóór 2030 al zijn 130 merken van de markt te zullen halen om bij te kunnen dragen aan een rookvrije toekomst.

Stunt

Het is een stunt waarmee PMI op gratis reclame rekent voor zijn alternatieve tabaksproduct, de IQOS. Dat is een apparaatje waarin speciaal daarvoor ontworpen sigaretten (Heets/heatsticks) gedaan moeten worden. Tabak wordt in het apparaatje verhit en niet verbrand en dat is volgens PMI veel minder schadelijk voor de gezondheid. Uit onafhankelijk onderzoek is echter gebleken dat er in de rook die uit de IQOS komt, wel degelijk giftige en kankerverwekkende stoffen zitten. Ook is nog niet aangetoond wat de gevolgen van het IQOS-gebruik op de lange termijn zullen zijn. Bij tabak duurde het twintig jaar voordat duidelijk werd dat het roken ervan zeer schadelijk voor de gezondheid is.

Extra maatregelen

Staatssecretaris Blokhuis heeft om die reden in mei aangekondigd in Nederland extra maatregelen in te gaan voeren zodat voor de IQOS hetzelfde geldt als voor andere tabaksproducten.
De IQOS werd het eerst op de Japanse markt uitgebracht. Eerst maakte het apparaatje een enorme vlucht, maar nu de markt voor deze smeltsigaretten gestagneerd lijkt, zijn de aandelen Philip Morris gigantisch gekelderd.

Gratis reclame

Door hardop te zeggen dat Philip Morris al zijn sigaretten uit de Britse schappen zal halen, wordt deze mededeling als nieuws door alle media overgenomen: gratis reclame voor de IQOS. Zo omzeilt PMI tegelijkertijd het reclameverbod voor tabaksproducten en hoopt het de verkoop van zijn IQOS alsnog een boost te geven.

tags:  smeltsigaret | IQOS | tabaksreclame | heat-not-burn | heatstick | Philip Morris | reclameverbod