line
how low can you go-1

Tabaksaandelen in vrije val na tegenvallende verkoop smeltsigaretten

dinsdag 19 juni 2018

UPDATE 27-08-2018

Tabaksaandelen daalden onlangs flink, nadat is gebleken dat de markt voor heat-not-burn producten niet verder door lijkt te groeien. Investeerders in tabaksfabrikanten lijken het vertrouwen in de voortgang van het succes van tabak te verliezen.

Door de webredactie

British American Tobacco (BAT) heeft bekend gemaakt dat de verkoop van Glo in Japan is gestagneerd. Glo is een apparaatje waarin tabak verhit in plaats van verbrand wordt. Volgens BAT is het roken met dit apparaatje minder schadelijk dan het roken van een gewone sigaret. Glo past in de trend die Philip Morris heeft ingezet: tabaksfabrikanten zien dat de verkoop van ‘normale’ tabaksproducten terugloopt door toenemende anti-rookwetgeving en proberen hun ‘klanten’ niet kwijt te raken door hen iets aan te bieden dat minder slecht zou zijn, een heat-not-burn product (HNB), in de volksmond ‘smeltsigaret’ genoemd.

Geen heilige graal

Nadat Glo op de Japanse markt werd gebracht, nam het 4,3% van de markt in beslag. Maar na de eerste verkoop-hype is de verkoop de afgelopen twee maanden gestagneerd. Hierdoor hebben tabaksinvesteerders het idee gekregen dat HNB’s niet de heilige graal blijken te zijn voor tabaksfabrikanten om hun winsten voor de toekomst veilig te stellen, analyseert Bloomberg.

Flink minder

Tabaksaandelen van alle grote fabrikanten zijn flink minder waard geworden. BAT verloor 26% van haar aandeelwaarde. Philip Morris verloor 24%, Imperial verloor 18% net als Altria (het moederbedrijf van Philip Morris) en Japan Tobacco International verloor 16%.

TabakinvesteringenBloomberg

BAT probeert investeerders nog binnen te houden door te stellen dat ze ondanks deze tegenvaller verwachten dat ze aan het eind van het jaar winst zullen maken, zo meldt Reuters .

UPDATE 16-07-2018

The Motley Fool meldt dat de aandelen van tabaksmultinationals als Altria en British American Tobacco met zo’n twintig procent zijn gedaald. De verdere daling komt doordat tabak steeds meer aan banden wordt gelegd en tabaksfabrikanten moeite hebben om rokers over te laten schakelen op alternatieve tabaksproducten. 

UPDATE 27-08-2018

The Financial Times meldt dat financieel specialist Jeffries de waarde van tabaksaandelen opnieuw naar beneden heeft bijgesteld, omdat de markt voor heat-not-burn-producten verder tegen blijkt te vallen.

tags:  smeltsigaret | tabaksinvestering | tabaksfabrikanten | heat-not-burn | heatstick | aandelen