line
uk haalt het niet-2

Britten halen rookvrij 2030 niet

vrijdag 28 februari 2020

Uit onderzoek van Cancer Research UK blijkt dat het streven van de Britse overheid om rookvrij te zijn in 2030 niet gehaald gaat worden doordat mensen met een lage sociaaleconomische status door blijven roken.

Door de webredactie

Vorig jaar maakte de Britse minister voor Volksgezondheid, Matt Hancock, bekend dat het voor eens en altijd klaar moest zijn met roken en dat alles op alles gezet zou worden om het gebruik van tabaksproducten per 2030 uit te roeien. Daartoe had hij een Green Paper met maatregelen opgesteld waaronder betere rookstopbegeleiding. Maar uit nieuw onderzoek van Cancer Research UK (CRUK) blijkt dat met de huidige afname van het roken dat doel gemiddeld genomen pas in 2037 bereikt zal zijn.

Stug doorroken

Op dit moment rookt 14 procent van de Britten. Ieder jaar overlijden er 115.000 Britten aan de gevolgen van roken. De jaarlijkse (ziekte)kosten worden op 11 miljard pond geschat (omgerekend ruim 13 miljard euro). ‘Rookvrij’ in 2030 betekent dat minder dan 5 procent van de bevolking dan nog rookt. Daarvoor moet de komende tien jaar 9 procent verdere afname plaatsvinden.

Maar uit het rapport van CRUK blijkt dat vooral mensen met een lage sociaaleconomische status (SES) stug door blijven roken, waardoor het doel niet gehaald gaat worden. Met de huidige snelheid zal die groep pas in 2045 het roken volledig hebben opgegeven, terwijl mensen met een hoge SES dat al in 2025 zullen hebben gedaan, zo stelt CRUK.

“Als de overheid geen strengere maatregelen invoert om het aantal rokers terug te dringen, zal het doel niet gehaald worden,” zei dr. Katherine Brown, een van de co-auteurs van het CRUK-rapport tegen The Guardian.

Tabaksverslavingsfonds

Volgens CRUK zou de overheid meer geld moeten uittrekken voor rookstophulp en publieke informatiecampagnes om roken verder te ontmoedigen. Op beide hulpmiddelen is eerder juist door de overheid bezuinigd. Ook vindt CRUK dat tabaksfabrikanten een heffing moeten gaan betalen om aan die maatregelen mee te betalen. Dat zou in het Verenigd Koninkrijk 315 miljoen pond (374 miljoen euro) op kunnen leveren. Een bedrag waar tabaksfabrikanten niet wakker van zullen liggen op een jaarwinst van 1,5 miljard pond (1,78 miljard euro).

In Nederland heeft staatssecretaris Blokhuis ook een rookvrij doel gesteld. Hij wil dat er in 2040 een rookvrije generatie zal zijn. De Stichting Rookpreventie Jeugd en het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG) deden eerder een voorstel om een heffing in te voeren voor tabaksfabrikanten onder het motto ‘de vervuiler betaalt’. De opbrengst zou in een tabaksverslavingsfonds moeten worden gestort waaruit allerlei antirookmaatregelen gefinancierd konden gaan worden. De Nederlandse overheid heeft niets met het idee gedaan.

Slechts 32 landen

Wereldwijd loopt het tegengaan van roken ook achter. In 2013 werd het WHO Global Action Plan for the Prevention and Control of Noncommunicable Diseases 2013-2020 gelanceerd. Daarin is het doel van 30 procent minder tabaksgebruik in het jaar 2025 ten opzichte van het jaar 2010 opgenomen, zodat er wereldwijd minder mensen dood gaan aan hun nicotineverslaving. Landen konden zelf beslissen welke maatregelen ze zouden nemen om dat doel te halen. Maar uit een nieuw WHO-rapport, dat in februari is gepubliceerd, blijkt dat op dit moment slechts 32 landen op weg zijn om het target te halen. Van die 32 landen zijn er zes Europees. Nederland zit daar niet bij.

tags:  tabaksverslavingsfonds | stoppen met roken | rookstop | SES | rookvrije generatie