line
sophie hermans denkt logisch-1

De wonderlijke logica van VVD-woordvoerder preventie Sophie Hermans

vrijdag 29 november 2019

Sinds 4 september dit jaar is Sophie Hermans namens de VVD verantwoordelijk voor het tabaksdossier. Met haar lijkt het roer om te gaan: “De VVD is van mening dat roken een ernstige verslaving is.” Maar later komt zij daarop terug en is roken volgens haar een vrije keuze.

Door de webredactie

Kamerlid Sophie Hermans, tevens campagneleider van de VVD, omschrijft zichzelf als een vrolijke, flexibele maar ook ongeduldige krullenbol. Ze neemt de fakkel over van Hayke Veldman, bekend pleitbezorger van de tabaksindustrie. “Roken is een vrije keuze,” liet Veldman zich geregeld ontvallen. Deze bekende VVD-mantra klonk ook al uit de monden van zijn voorgangers: Erik ZiengsBas van ’t WoutArno Rutte en Anne Mulder, en niet te vergeten oud-minister van Volksgezondheid, Edith Schippers.

Wie is Sophie Hermans?

De nieuwe tabakswoordvoerder is geboren op 1 mei 1981 in Nijmegen. Tijdens haar studie politicologie in Amsterdam wordt zij per toeval fractiesecretaris van de VVD-fractie in stadsdeel Oud-Zuid, vertelt ze in een interview. “Ik vond het een leuk bijbaantje, maar ik had toen nog niet de ambitie om uiteindelijk zelf in de politiek actief te worden.”
Na haar studie gaat Hermans aan de slag (september 2006-mei 2011) als senior-adviseur voor Andersson Elffers Felix, een adviesbureau voor maatschappelijke vraagstukken. Daarna zet zij zich ruim anderhalf jaar (mei 2011-november 2012) in voor het maatschappijvernieuwende platform De Publieke Zaak. Ze vervolgt haar loopbaan in Den Haag, eerst als politiek assistent van minister Stef Blok, daarna van minister-president Mark Rutte, en wordt op 23 maart 2017 lid van de Tweede Kamerfractie van de VVD.

Vrije keuze

Met Hermans als woordvoerder gezondheidspreventie en -bevordering maakt de VVD een draai, zo lijkt het als we haar vragen hoe zij over roken denkt. “De VVD is van mening dat roken een ernstige verslaving is, dat het heftige gevolgen heeft op de gezondheid én dat kinderen moeten kunnen opgroeien in een rookvrije omgeving,” laat zij via haar woordvoerder per e-mail weten.
Maar als we het conceptartikel sturen, neemt Hermans gas terug: “Feit is en blijft dat de VVD van mening is dat het in algemene zin verbieden van roken niet de oplossing is. Mensen hebben en houden wat de VVD betreft een vrije keuze om al dan niet te roken. Van de vermeende draai die u in uw artikel beschrijft, is dus geen sprake.”
Rookverslaving en vrije keuze, de logica is ver te zoeken bij de VVD.

Rookvrije generatie

Wel wil Hermans kwijt dat “de VVD zich sinds de totstandkoming van het Regeerakkoord heeft gecommitteerd aan de doelstelling van een rookvrije generatie. Dat geldt dus net zozeer voor de voorgangers van Sophie Hermans op dit dossier, als voor haarzelf. Feit is en blijft dat de VVD van mening is dat het in algemene zin verbieden van roken niet de oplossing is. […] Dat laat onverlet dat wij inzetten op goede voorlichting en preventie, om te voorkomen dat jongeren gaan roken en om te stimuleren dat volwassenen stoppen. Want wij sluiten onze ogen uiteraard niet voor de gevolgen van roken op de gezondheid.”

Niets staat Sophie Hermans dus nog in de weg om drastische antirookmaatregelen te nemen, temeer daar de meerderheid van haar achterban daar achter staat. Al blijft het curieus dat roken voor de VVD zowel een vrije keuze als een ernstige verslaving is.

tags:  rookverslaving | rookvrije generatie | tabakswoordvoerder | politiek | VVD