line
nederland rookvrij-1

Driekwart van de Nederlanders is voor een actief rookvrij beleid

woensdag 29 mei 2019

Uit onderzoek van Kantar blijkt dat 76 procent van de Nederlanders een actief rookvrij beleid steunt. Dat betekent onder andere dat een grote meerderheid vindt dat er rookvrije schoolpleinen, speeltuinen en kinderboerderijen moeten komen.

Door de webredactie

De overheid krijgt de steun van een ruime meerderheid van de Nederlandse bevolking als het gaat om het nemen van maatregelen tegen roken. In 2014 was die steun 65 procent en nu is dat doorgegroeid naar 76 procent, zo blijkt uit onderzoek van Kantar in opdracht van KWF Kankerbestrijding. Het onderzoek is uitgevoerd onder 1127 Nederlanders van 18 jaar en ouder.
Van de ondervraagden vindt 80 procent dat de overheid maatregelen moet nemen om te voorkomen dat jongeren beginnen met roken en bijna driekwart van de Nederlanders wil dat de samenleving zich inzet voor een Rookvrije Generatie.

Meerderheid voor Preventieakkoord

Uit het onderzoek blijkt dat er een ruime meerderheid is voor de plannen die staatssecretaris Blokhuis heeft aangekondigd in het Nationaal Preventieakkoord. De meeste Nederlanders zijn voor een wettelijk rookverbod voor publieke ruimtes zoals kinderboerderijen, terreinen van middelbare scholen, speeltuinen, de omgeving van kinderdagverblijven, buitensportterrein waar kinderen sporten, buitenzwembaden, voetbalstadions, attractieparken en perrons.
Ook komt uit het onderzoek dat 71 procent van de ondervraagden vindt dat sigaretten niet meer zichtbaar mogen worden uitgestald. Daarnaast vindt 85 procent dat het Nederlandse publiek geïnformeerd moet worden over de schadelijke gevolgen van roken.

Sigaretten naar €10

In oktober 2018 bleek uit onderzoek van Maurice de Hond onder ruim 2000 Nederlanders dat er ook een meerderheid voor is om de prijs van een pakje sigaretten te verhogen naar 10 euro en om het nicotinegehalte in sigaretten verplicht terug te brengen, zodat tabak minder verslavend wordt.
Uit ander onderzoek van De Hond bleek dat de steun voor een harde aanpak van de tabaksproblematiek leeft bij een forse meerderheid van aanhangers van vrijwel alle politieke partijen, ook bij de VVD, die zich doorgaans presenteert als beste vriend van de tabaksindustrie.

tags:  publieke opinie | Preventieakkoord | rookvrije generatie | antirookbeleid