line

Philip Morris lobbyt met ouderwetse ansichtkaart

maandag 13 mei 2013

Nederlandse Europarlementariërs in Brussel kregen handgeschreven protestkaarten van medewerkers van Philip Morris in Bergen op Zoom. Dat meldt het dagblad Metro op 10 mei 2013. Met die ansichtkaarten protesteert Philip Morris tegen het voorstel van de Europese Commissie om verpakkingen van tabak van afschrikwekkende foto's te voorzien en strengere regels te stellen aan de ingrediënten van tabak. Het Europees Parlement moet daar over beslissen.

Volgens Philip Morris is de briefkaartenactie opgezet vanuit de ondernemingsraad van de Nederlandse vestiging in Bergen op Zoom, waar 1400 fulltimers in dienst zijn. 'Het zou leuk zijn als jullie een keer aan de werkgelegenheid denken in plaats van gezondheid', schrijven de werknemers onder meer. Of: 'Het is idioot als de kiosk straks vol ligt met pakjes met rottende tanden erop.'

Het ziet ernaar uit dat de medewerkers de kaartjes voor niets hebben geschreven, want desgevraagd laten diverse Europarlementariërs weten dat deze hun standpunt niet veranderen. Judith Merkies van de PvdA kreeg tweehonderd handgeschreven briefkaarten. Maar haar standpunt verandert er niet door. SP'er Dennis de Jong spreekt van een 'voorgekookte' actie van Philip Morris en noemt het een rare manier van lobbyen. 'Op mij heeft het geen invloed. Het gaat niet om de werkgelegenheid, maar over de etikettering van tabaksproducten. ' Esther de Lange (CDA) is het hier mee eens. Het gaat erom, zegt ze, jongeren te ontmoedigen om te gaan roken.

Commentaar van de webredactie

Het is een afweging: werkgelegenheid voor 1400 personen of 19.000 rookdoden per jaar. De ansichtkaartenlobby van Philip Morris geeft haarfijn aan waar het in essentie om gaat: kiezen we voor de gezondheid of voor de economie?

Bron: 'Protestkaarten tabaksbedrijf vallen niet goed in Brussel', in Metro, 10 mei 2013. Voor het hele artikel klik hier.