line
no e-sigs-1

FDA zoekt nieuwe manieren om e-sigaret-epidemie onder jongeren tegen te gaan

donderdag 25 april 2019

Er is een epidemie van dampende tieners in de Verenigde Staten. De commissaris van de Amerikaanse Food and Drug Administration heeft aangekondigd dat er meer onderzoek gedaan moet worden naar methoden om jongeren te helpen stoppen met e-sigaretgebruik.

Door de webredactie

In 2018 waren er 3,6 miljoen Amerikaanse tieners die een e-sigaret gebruikten, meldt Scott Gottlieb, commissaris van de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA), in een persbericht. In 2017 waren dat er minder dan de helft, 1,5 miljoen. Bovendien blijken jongeren in 2018 de e-sigaret vaker te gebruiken en zijn e-liquids met lekkere smaakjes meer in trek dan het jaar ervoor. “Dat is vooral zorgelijk omdat onderzoek heeft aangetoond dat het waarschijnlijker is dat jongeren die e-sigaretten gebruiken, overstappen op gewone sigaretten dan jongeren die geen nicotineproduct gebruiken,” zegt Gottlieb.

Rookstopmethoden onbekend

Hij wijst erop dat er al veel bekend is over wat de beste rookstopmethoden voor volwassenen zijn, maar dat dat voor tieners nog niet goed onderzocht is. “Er is weinig informatie over hoe medicijnen of gedragsinterventies kunnen bijdragen aan stoppen met e-sigaretgebruik bij jongeren,” stelt Gottlieb. Daarom houdt de FDA openbare hoorzittingen waarin experts hun inzichten kunnen delen. Ook is de FDA op zoek naar fondsen om nieuw onderzoek te financieren, zodat er meer duidelijkheid kan komen over de beste methoden om jongeren van nicotineproducten af te helpen.
Dat is belangrijk omdat op dit moment een nieuwe groep nicotinegebruikers wordt gecreëerd onder schoolgaande kinderen die e-sigaretten en andere tabaksproducten beginnen te gebruiken. Sommigen van hen lopen een verhoogd risico om met gewone sigaretten te beginnen en daaraan verslaafd te raken. Het gebruik van zowel gewone als e-sigaretten gaat gepaard met mogelijke gezondheidsschade.
Gottlieb: “Nicotineverslaving op jonge leeftijd kan negatieve gevolgen hebben voor de ontwikkeling van het brein en ook blootstelling aan chemicaliën in damp en rook kan schadelijk zijn voor de gezondheid.”

Nederlandse scholieren

In Nederland lijkt ook een trend te ontstaan. “Hoewel het bij de meesten beperkt blijft tot eenmalig gebruik, is het opvallend dat in 2017 méér scholieren van 12 t/m 16 jaar weleens een elektronische sigaret of shisha-pen hebben gebruikt (28 procent) dan een gewone sigaret (17 procent). Onder 16-jarigen heeft 36 procent al ervaring met de e-sigaret,” aldus het Scholierenonderzoek 2017.

tags:  FDA | stoppen met roken | tabaksepidemie | jongeren | e-sigaret