line
tabaksindustrie kompanen-3

Dossier ‘De tabakslobby in Nederland’, deel 2

donderdag 07 maart 2019

Hoe steekt de sigarettenlobby in elkaar, welke strategie hanteert zij en wat doet de overheid hiertegen? Vandaag het tweede hoofdstuk van dossier ‘De tabakslobby in Nederland’: wie is wie in de tabaksindustrie en wie zijn hun kompanen? Dat ze machtige vrienden hebben blijkt uit de Volkskrant Top 200 van invloedrijkste Nederlanders, waarop hun beste maatjes staan.

Door de webredactie

De tabaksindustrie in Nederland telt vier grote bedrijven: British American Tobacco (BAT), Imperial Brands (voorheen Imperial Tobacco), Japan Tobacco International (JTI) en Philip Morris International (PMI).
Voorzitter van de VSK, en daarmee de vertegenwoordiger van de drie grote tabaksfabrikanten, is Jan Hein Sträter. Spin in het web bij Philip Morris International is Robert Wassenaar.
In dit hoofdstuk staat ook wie de machtige vrienden in Nederland zijn. De hoofdrol is weggelegd voor Niek Jan van Kesteren, voormalig algemeen directeur VNO-NCW, tegenwoordig adviseur van deze werkgeversorganisatie en Eerste Kamerlid voor het CDA. 

Hier deel 2: De tabaksindustrie en haar kompanen