line
chocolade tabak-1

Chocolaterie gaat in de tabak: weer een tabakswinkel erbij in Amsterdam

woensdag 27 februari 2019

Chocoladewinkel Chocolade Boom heet sinds kort Tabakshop and Gift. Het centrum van Amsterdam heeft er weer een nieuw verkooppunt van sigaretten bij. Bonbons en sigaretten worden gebroederlijk samen verkocht.

Door Stella Braam

Op de begane grond van de Nieuwezijds voorburgwal 344, op de hoek van het Amsterdamse Spui, zat nog niet zo lang geleden een kinderboekenwinkel. Maar die moest sluiten. Per 1 februari 2018 kwam er een chocoladewinkel in, genaamd Chocolade Boom.

Er zijn nog steeds bonbons te koop en ook het uithangbord met reclame voor het bekende chocolademerk Leonidas – The preferred Belgian Chocolates is er blijven hangen. Nieuw is het reclamebord op de stoep voor de etalage. Tobacco & More – E-smoke, Chocolate, Snacks, Drink, Phone Chachev staat er in schuine letters op geschreven.

Bonbons niet goed verkopen

De bonbons liggen nog in de bakken, maar achterin is een sigarettenhoekje ingericht. “Waarom bent u sigaretten gaan verkopen?” vraag ik de medewerker achter de balie.
“Mevrouw, bonbons niet goed verkopen,” antwoordt hij. Bonbons zijn slechte handel, sigaretten doen het hopelijk beter.

e-smoke 4 u B.V.

Wat is er gebeurd met Chocolade Boom? Het blijkt dat deze winkel op 9 juli 2018 is overgenomen door e-smoke 4 u B.V., een bv die, volgens de Kamer van Koophandel, ook gebruik maakt van de handelsnaam Tabakshop and Gift en die chocolade, suikerwerk, overige voedings- en genotmiddelen en tabaksproducten verkoopt.

Weer een tabaksverkooppunt erbij

Chocolade Boom is door een sigarettenfirma overgenomen en daarmee is er weer een tabaksverkooppunt bij in het Amsterdamse centrum. In juni 2018 onthulde TabakNee dat het aantal winkels dat tabak verkoopt vanaf het jaar 2000 meer dan verdrievoudigd is. Het hoofdstedelijke centrum telt 153 verkooppunten van tabak. De Amsterdamse wethouder Simone Kukenheim beloofde hier wat tegen te gaan doen. Maar dat kan wel even duren

BTW Laag

“Doe maar een pakje Marlboro”, zeg ik tegen de verkoper. Als ik buiten het bonnetje inspecteer, blijkt dat ik geen sigaretten maar chocolade heb gekocht voor 7 euro. De BTW Laag bedraagt 40 eurocent, terwijl dit normaal gesproken voor sigaretten 21 procent had moeten zijn. Het zal wel een foutje van de kassa zijn geweest.

tags:  tabaksepidemie | rookbemoedigingsbeleid | politiek | antirookbeleid | inperking verkooppunten | verkooppunten | tabaksontmoediging