line
vijf voor twaalf-1

Stop op tabakswinkels in Amsterdam: goed idee maar nog even geduld a.u.b.

maandag 24 december 2018

Sinds het jaar 2000 is het aantal winkels dat tabak verkoopt in het centrum van Amsterdam meer dan verdrievoudigd. Dat onthulde TabakNee ruim een half jaar terug. Simone Kukenheim, de Amsterdamse wethouder Zorg en Sport, liet weten te gaan onderzoeken of de gemeente een stop kan invoeren op nieuwe tabaksverkooppunten. Hoe staat het er nu voor?

Door de webredactie

Het toenemende aantal toeristen in hartje Amsterdam gaat hand in hand met de verkoop van tabak. Overal hangen uithangborden met teksten als ‘Tabak - souvenirs - tickets – GSM’. Dat zelfs in fietsverhuurbedrijven en telecommunicatiewinkels tabak wordt verkocht, bleek toen een redacteur van TabakNee in het voorjaar van 2018 onderzoek deed naar het aantal verkooppunten van tabak in het centrum: postcode 1012 plus zo’n veertig nabij liggende straten, de indeling die de gemeente Amsterdam hanteert.

Verdubbeld, verdrievoudigd

Vóór het jaar 2000 telde het Amsterdamse centrum 46 winkels waar je tabak kon kopen, inclusief 9 supermarkten. In 2010 was dit aantal verdubbeld naar 94 plekken, inclusief 19 supermarkten. Eind april 2018 telt het Amsterdamse centrum maar liefst 153 verkooppunten van tabak, inclusief 22 supers. Vergeleken met 2010 is dat een toename van een kleine 70 procent, en vergeleken met 2000 is dit aantal zelfs verdrievoudigd. 

Het uitkomst van het onderzoek verscheen op 9 juni 2018 op TabakNee in het artikel Amsterdam overweegt maatregelen tegen explosie aan tabakswinkels in centrum’ en in Het Parool, met als kop 'Met zo veel aanbod rook je toch door'. De lokale tv-zender AT5 besteedde er eveneens aandacht aan en zelfs De Telegraaf wijdde er een artikel aan.

Paal en perk

In het artikel riep longarts Wanda de Kanter de gemeente op paal en perk te gaan stellen aan het aantal verkooppunten van tabak in de hoofdstad. Simone Kukenheim, wethouder Zorg en Sport, liet desgevraagd weten de snelle groei van tabaksverkooppunten geen goede ontwikkeling te vinden. “Amsterdamse kinderen moeten kunnen opgroeien in een rookvrije stad. Een stop invoeren op het aantal verkooppunten in het centrum is een interessante gedachte, en we zullen onderzoeken wat op dit punt de mogelijkheden voor de gemeente zijn.”

Hoopvol

Hoe ging het verder? TabakNee nam poolshoogte en kreeg aanvankelijk een hoopvol bericht van de afdeling Bestuursvoorlichting: “Tabaksverkooppunten zijn inderdaad een onderdeel van ons tabaksontmoedigingsbeleid. Eind van het jaar presenteert de GGD een overzicht met alle lopende acties en een stand van zaken hiervan.” Daarna bleef het stil vanuit de Stopera, het Amsterdamse stadhuis. 
TabakNee mailde, belde en app’te naar de afdeling Bestuursvoorlichting en pas onlangs kwam er antwoord. “Het huidige tabaksontmoedigingsbeleid loopt tot eind 2019. Wethouder Kukenheim heeft aangegeven in 2019 met nieuw beleid te komen”, aldus een woordvoerder van Bestuursvoorlichting. “Vanuit bewoners en instellingen bereiken ons steeds vaker verzoeken om een straat of zone rondom hun gebouw rookvrij te maken. Daarom gaat wethouder Kukenheim in het nieuwe jaar met de stad en diverse partijen in gesprek zoals de Huisartsenkring Amsterdam, Amsterdams Rookalarm, Alliantie Nederland Rookvrij en bewonersgroep Westelijke Grachtengordel.”

Druk bezig

De woordvoerder vervolgt: “De gemeente Amsterdam blijft hard bezig om een rookvrij Amsterdam te realiseren. Zo hebben we het afgelopen jaar verschillende maatregelen genomen om roken te ontmoedigen en op sommige plekken te verbieden, zoals op de pont op het IJ en bij de gemeentelijke buitenzwembaden. Ook hebben we recent een brief verzonden naar alle kinderboerderijen, speeltuinverenigingen en openbare attracties zoals Artis en de Hortus met het verzoek hun terrein rookvrij te maken (voor zover nog niet gedaan). Een toename van het aantal verkooppunten is in dat licht een ongewenste ontwikkeling. We zijn dan ook druk bezig om te kijken of en hoe de gemeente het aantal verkooppunten van tabak kan beperken.”

Met andere woorden: nog even geduld alstublieft. Het is fijn dat Amsterdam een stop op het aantal verkooppunten van tabak (nog steeds) onderzoekt. Het zou nog fijner zijn als zij iets meer haast wil maken. Want elke dag weer kan zich een nieuwe tabakswinkel in hartje Centrum vestigen.

tags:  politiek | antirookbeleid | inperking verkooppunten | verkooppunten | tabaksbeleid