line
roken aftrekbaar-1

Overheid stimuleert roken: ondernemers kunnen sigaretten aftrekken van belasting

maandag 21 januari 2019

Een rokertje opsteken terwijl u aan het werk bent? Volgens de belastingdienst mogen ondernemers de kosten van sigaretten aftrekken boven een bedrag van 4500 euro. Op die manier stimuleert de overheid roken op de werkvloer. Henk van Gerven, lid van de Tweede Kamer voor de SP, stelde Kamervragen: “Deze regeling moet zo snel mogelijk geschrapt worden.”

Door de webredactie

Om ondernemers tegemoet te komen heeft de belastingdienst een tabel van aftrekbare items opgesteld. Leest u vakliteratuur om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen, gaat u wel eens op reis voor uw werk, schaft u werkkleding aan? Dan mag u dat van de aangifte aftrekken.

Genotmiddelen ook aftrekbaar

Een opmerkzame lezer van TabakNee ontdekte dat een van de posten de volgende omschrijving heeft: ‘voedsel, drank, genotmiddelen, representatie, congressen, seminars, studiereizen (inclusief reis- en verblijfkosten), e.d.’. In de kleine lettertjes staat: “Bij ‘genotmiddelen moet u denken aan onder andere sigaretten en sigaren.”
Het gaat wel om alles dat boven een bedrag van 4500 euro uitkomt. Dus zodra een ondernemer in deze box meer dan 4500 euro heeft besteed, mag alles dat meer is, afgetrokken worden van de belasting. Als een ondernemer regelmatig naar een congres (in het buitenland) gaat, zakenpartners op lunches en diners trakteert dan komt die drempel al snel in zicht. En eenmaal geslecht, zijn de kosten voor de overheid, ook als de ondernemer een kettingroker is. Op die manier stimuleert de overheid roken op de werkvloer.

Roken grote kostenpost

Het roken van tabak is een grote kostenpost voor de samenleving. Uit onderzoek van SEO Economisch Onderzoek in opdracht van Stichting Eindspel Tabak bleek dat roken in het gunstige geval tot gevolg heeft dat er 4,5 miljard euro aan arbeidsproductiviteit verloren gaat en in het slechtste geval 12,5 miljard euro. Die kosten gaan verloren doordat mensen ziek worden en niet meer (volledig) kunnen werken of vroegtijdig overlijden.

Haaks op Preventieakkoord

Dat de overheid roken op de werkvloer door middel van belastingaftrek wil stimuleren staat haaks op de plannen die staatssecretaris Blokhuis onlangs in het Nationaal Preventieakkoord presenteerde. Daarin staat dat de overheid juist bedrijven en dus ook ondernemers stimuleert een rookvrij beleid op de werkvloer te hebben. Dat gebouwen rookvrij zouden moeten zijn en dat werknemers stoppen-met-rokenhulp zouden moeten krijgen.
Maar als dat laatste echt een speerpunt is, waarom staat de overheid ondernemers dan toe om kosten voor sigaretten en sigaren af te trekken van de belasting?

Onbegrijpelijk

SP-Kamerlid Henk van Gerven vindt het onbegrijpelijk dat de belastingdienst deze regel hanteert: “Dat roken aftrekbaar is voor de belasting is belachelijk, boven welk bedrag en in welke box dan ook. Het is voor mij onvoorstelbaar dat een dergelijke regeling door de Belastingdienst wordt gehanteerd terwijl er aan de andere kant recent een Preventieakkoord is gesloten met een hele paragraaf gewijd aan ‘de rookvrije organisatie’, inclusief de ambitie dat in 2040 alle organisaties rookvrij zijn. Aan de ene kant wil de staatssecretaris van VWS komen tot een rookvrije generatie met een breed scala aan maatregelen, maar aan de andere kant stimuleert de overheid roken door deze regeling van de Belastingdienst.”

Van Gerven vindt dat de regeling zo snel mogelijk geschrapt moet worden, omdat haar beleid anders nauwelijks serieus te nemen is en heeft Kamervragen gesteld.

tags:  Preventieakkoord | rookpreventie | politiek | preventie | antirookbeleid