line
fda is boos-2

Tabaksaandelen gestegen na aanval FDA op e-sigaret

dinsdag 18 september 2018

De aandelen van de grote tabaksfabrikanten hebben een stijging doorgemaakt direct nadat de Amerikaanse Food and Drug Administration vijf grote merken van e-sigaretten dreigde met een verbod. De FDA eist dat de fabrikanten van e-sigaretten heel snel duidelijk maken hoe ze gaan voorkomen dat kinderen hun producten gaan gebruiken.

Door de webredactie

De merken Juul, Vuse (van British American Tobacco), MarkTen (van Altria), Blu E-cigs (van Imperial) en Logic (van Japan Tobacco International) hebben volgens nieuwszender CNBC van de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) zestig dagen gekregen om duidelijk te maken hoe ze gaan voorkomen dat tieners hun e-sigaretten gebruiken. De FDA eist mogelijk dat de eigenaren van de e-sigaretmerken hun verkoop en marketingtactieken moeten aanpassen door bijvoorbeeld verplicht te stellen dat ze niet meer aan verkopers mogen leveren die eerder aan jongeren hebben verkocht.

Vape-hype

Op dit moment is Juul de grootste e-sigaretfabrikant in de Verenigde Staten met een omzet van 1,29 miljard dollar. Dat is meer dan de helft van wat er in de totale markt (2,31 miljard dollar) waard is. Eerder kwamen er berichten naar buiten dat er een vape-hype op Amerikaanse scholen rondging en dat veel tieners experimenteerden met Juul. Al in april maakte de FDA bekend dat ze het e-sigaretgebruik onder de tieners aan wilde pakken. Nu dat niet snel genoeg blijkt te gaan, heeft ze een ultimatum van zestig dagen gegeven en anders haalt ze de e-sigaretten uit de schappen.

Vreemde bijwerking

De FDA-berisping heeft een vreemde bijwerking gehad: de aandelen van Big Tobacco schoten omhoog. Volgens CNBC stegen de aandelen van Altria met 7 procent, kreeg Philip Morris zelf er 3 procent bij, steeg British American Tobacco met zes procent en kon ook Imperial Brands 3 procent bijtekenen. Uit een analyse blijkt dat aandeelhouders denken dat als de e-sigaretten uit de schappen worden gehaald, dat ten gunste zal zijn van de verkoop van gewone tabak. Eerder waren tabaksaandelen juist in een vrije val geraakt.

Zelfde fabrikanten

Vier van de vijf door de FDA op de vingers getikte e-sigaretmerken zijn in handen van dezelfde tabaksfabrikanten die ten gevolge van de berisping nu een aandelenstijging doormaken. Links om of rechts om lijkt de tabaksindustrie er dus met de winst vandoor te gaan.

tags:  tabaksinvestering | tabaksaandeel | e-sigaret | verkooppunten | aandelen