line

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 27 april 2018

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Accijnsverhoging om roken onder Deense jongeren te ontmoedigen / Amerikaanse FDA pakt gebruik e-sigaretten onder jongeren aan / Philip Morris verspreidt illegale IQOS-reclame in Groot-Brittannië / Ierland verbiedt roken op plaatsen waar gegeten wordt / Accijnsverhoging moet aantal rokers in Vietnam verminderen / EU anti-fraudebureau OLAF ziet groter probleem in illegale tabakssmokkel.De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

Denemarken: Accijnsverhoging om roken onder jongeren te ontmoedigen
Uit een nieuw Deens onderzoeksrapport blijkt dat een flinke accijnsverhoging de meest effectieve manier is om roken minder verleidelijk te maken voor jongeren én om te voorkomen dat ze ermee beginnen. Uit het onderzoek blijkt dat de prijs van een pakje sigaretten het beste tussen de 80 en 90 Kronen kan liggen (omgerekend tussen de 10,75 en 12,05 euro). De Deense overheid heeft zich tot doel gesteld om in 2030 een rookvrije generatie te hebben, maar heeft daar vooralsnog alleen informatiecampagnes voor ingezet, die volgens de onderzoekers weinig zoden aan de dijk zetten. Een accijnsverhoging doet dat wel. De onderzoekers roepen politici op om actie te ondernemen.
Lees meer in CPH Post

Verenigde Staten: FDA pakt gebruik e-sigaretten onder jongeren aan
De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) heeft bekend gemaakt dat ze het gebruik van de e-sigaret onder jongeren willen gaan aanpakken. Vooral het merk Juul is erg populair onder jongeren op scholen. Het gebruik ervan heeft zelfs een eigen werkwoord gekregen: ‘juuling’. De FDA heeft met undercoveroperaties verkooppunten gecontroleerd op de verkoop van e-sigaretten aan jongeren, dat bij wet verboden is. De FDA constateerde in de eerste undercoveractie veertig overtredingen. Ook werkt de FDA met Ebay samen om de verkoop van e-sigaretten op de website te stoppen. Bovendien gaat de FDA met Juul en andere merken samenwerken en diens marketing en verkoop aan jongeren aanpakken.
Lees meer bij Time

Groot-Brittannië: Philip Morris verspreidt illegale IQOS-reclame
De Britse overheid vindt dat Philip Morris illegale tabaksreclame verspreidt. De tabaksfabrikant heeft kiosken door het hele land voorzien van posters waarop aandacht wordt gevraagd voor hun nieuwe product IQOS waarin tabak wordt verhit in plaats van verbrand. Volgens de National Health Service is nog niet bewezen dat de IQOS een minder schadelijk alternatief voor gewoon roken is.
Lees meer in The Telegraph

Ierland: Ierland verbiedt roken op plaatsen waar gegeten wordt
Een aantal Ierse parlementariërs vragen het kabinet om roken te verbieden op plaatsen waar buiten wordt gegeten. Daarmee worden bijvoorbeeld terrassen van restaurants bedoeld.
Lees meer in The Irish Mirror

Vietnam: Accijnsverhoging moet aantal rokers verminderen
De Vietnamese overheid heeft een accijnsverhoging voorgesteld. Vanaf 2020 moet accijns op tabak niet meer 75% maar 80% van de prijs uitmaken. Het doel is om het roken verder te ontmoedigen.
Lees meer op Vietnamnet

Brussel: EU anti-fraudebureau OLAF ziet groter probleem in illegale tabakssmokkel
Volgens Margarete Hofmann, Director for policy bij het Europese anti-fraudebureau OLAF, neemt de groei van de illegale tabaksmarkt toe. Het gaat vooral om roltabak. De Europese markt verliest daardoor een flinke inkomstenbron aan accijnzen.
Lees meer bij Euractiv

tags:  buitenland