line

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 06 april 2018

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Werk op Zimbabwaanse tabaksplantages is slecht voor kinderen / Vape-hype op Amerikaanse scholen / Tabaksindustrie weet accijnsverhoging Pakistan te voorkomen met valse claims / Roken verboden in het Hiroshima Vredespark / In Amerikaanse stad San Antonio wordt tabaksleeftijd 21 jaar.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

Zimbabwe: Werk op tabaksplantages is slecht voor kinderen
Uit onderzoek van Human Rights Watch blijkt dat werk op de Zimbabwaanse tabaksplantages slecht is voor de gezondheid van de medewerkers, waaronder ook kinderen. Ze worden blootgesteld aan giftige pesticiden en aan nicotine. Tabaksfabrikanten doen te weinig om dit te voorkomen en profiteren ondertussen van de kinderarbeid.
Lees meer bij HRW

Verenigde Staten: Vape-hype op scholen
Het e-sigaretmerk JUUL, dat haar basis heeft in San Francisco, is mateloos populair op Amerikaanse scholen. De aantrekkingskracht van het merk zit vooral in lekkere smaakjes als crème brulée en fruitmedley. Juul heeft net een nieuwe ‘pod’ gelanceerd waarin een supersterke concentratie nicotine zit: vergelijkbaar met dat van 200 trekjes aan een ‘normale’ sigaret. Medewerkers van scholen en leraren proberen de Juuls in beslag te nemen en plaatsen dampmelders op toiletten om de jongeren te beschermen. Zij vragen om strengere regelgeving.
Lees meer in The Times

Pakistan: Tabaksindustrie weet accijnsverhoging te voorkomen met valse claims
Uit het onderzoek ‘Study to Assess the Volume of Illicit Cigarette Brands’, uitgevoerd door de Pakistan National Hearts Association (PNHA) en de Human Development Foundation (HDF), blijkt dat de tabaksindustrie de Pakistaanse overheid heeft voorgelogen. Nadat het Ministerie van Volksgezondheid voornemens was een accijnsverhoging in te voeren, claimde de industrie dat dit er voor zou zorgen dat de illegale handel zou toenemen en dat die illegale handel al 40% van de totale markt besloeg. Die claims blijken nu onwaar.
Lees meer in Pakistan Today 

Japan: Roken verboden in het Hiroshima Vredespark
Sinds 1 april is roken in het Vredespark van Hiroshima verboden. Het park trekt toeristen van over de hele wereld. Wie nog een sigaret opsteekt, kan een boete van 1000 yen krijgen (omgerekend zo’n 7,5 euro).
Lees meer bij NHK

In het FD een analyse over of het Japan zal lukken rookvrij te zijn voor de Olympische Spelen in 2020.

Verenigde Staten: In San Antonio wordt tabaksleeftijd 21 jaar
In de Texaanse stad San Antonio wordt per 1 oktober de leeftijd waarop tabak aangeschaft mag worden verhoogd naar 21 jaar, om jongeren te ontmoedigen met roken te beginnen.

Lees meer bij TPR

tags:  buitenland