line
rudolf steiner sos-1

Middelbare school sluit zich aan bij aangifte tegen tabaksindustrie

donderdag 17 mei 2018

Het Rudolf Steiner College in Haarlem sluit zich aan bij de aangifte tegen de tabaksindustrie. Het is de eerste middelbare school die aangifte doet, omdat volgens de rector er alles aan moet worden gedaan om de tabaksindustrie te stoppen.

Door de webredactie

‘We weten allemaal dat roken slecht en verslavend is, en dat mensen er mee beginnen in de puberteit’, zegt rector Jos Reckman van het Rudolf Steiner College in Haarlem in het AD. ‘Daarom vinden wij het als school belangrijk om deze zaak te steunen. Zelf proberen we er ook alles aan te doen om roken onder leerlingen tegen te gaan, maar het is moeilijk om dat te handhaven. Een sigaret opsteken op het schoolplein mag niet, maar we kunnen niet controleren wat ze ergens anders doen.’

Aangifte

De school voor vmbo, havo en vwo sluit zich aan bij de zaak die in september 2016 is begonnen door longpatiënten Anne Marie van Veen en Lia Breed samen met de Stichting Rookpreventie Jeugd. De aangifte van 30 pagina’s plus bijlagen stelt dat de tabaksindustrie willens en wetens sigaretten door toevoeging van honderden additieven extra verslavend maakt waardoor beginnende rokers snel verslaafd raken en de verslaving van bestaande rokers in stand wordt gehouden. Daarnaast maakt de industrie gaatjes in de filters van sigaretten om testmachines te bedotten.

Bezwaar

Nadat eerder KWF Kankerbestrijding en het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde zich bij de aangifte aansloten, volgenden een klein jaar later het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis en een groot aantal medische beroepsorganisaties dat voorbeeld. Op 22 februari 2018 liet het Openbaar Ministerie weten niet tot vervolging over te willen gaan. Morgen, 22 mei, dienen de aangevers via strafrechtadvocaat Bénédicte Ficq bij het Hof in Den Haag een bezwaar in tegen deze beslissing. Zij vragen het Hof om het OM alsnog op te dragen de vervolging in gang te zetten.

Draagvlak

Volgens Ficq is het belangrijk voor de zaak dat zich nu ook een school heeft aangesloten. ‘Als het draagvlak voor een zaak groter is, dan kan de rechter dat meewegen in zijn oordeel over de wenselijkheid van vervolging’, zegt zij tegen het AD. ‘Bovendien kan het de druk op de politiek vergroten om iets te doen.’

Bénédicte Ficq was woensdagavond 16 mei te gast bij het televisieprogramma Pauw om het belang van de stap van het Rudolf Steiner College toe te lichten.

tags:  gezondheidsschade | volksgezondheid | crimineel | aangifte | misleiding | tabaksindustrie