line
nicotine is an addictive-1

Amerikaanse huisartsenorganisatie stuurt nicotine-brandbrief aan FDA

dinsdag 24 april 2018

De American Academy of Family Physicians (AAFP) heeft een brandbrief gestuurd aan de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA), waarin ze haar standpunt over nicotine uiteenzet. De brief is belangrijk omdat de FDA binnenkort een beslissing neemt over het gehalte aan nicotine in sigaretten.

Door de webredactie

De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) kondigde onlangs aan dat ze wil verkennen of nicotinegehaltes in tabak bij wet zo laag kunnen worden gemaakt dat roken niet meer verslavend is. Ze vroeg om commentaar van belanghebbenden. De huisartsenvereniging American Academy of Family Physicians (AAFP) reageerde met een brandbrief.

Strikt beleid

“De AAFP roept op tot strikt beleid als het gaat om nicotine en tabaksgerelateerde onderwerpen,” schrijft de AAFP, die 129.000 huisartsen vertegenwoordigt. “Tabaksgebruik is de belangrijkste oorzaak van voorkoombare sterfgevallen in de Verenigde Staten,” schrijft de AAFP. Nicotine is de belangrijkste reden voor verslaving aan tabaksproducten, waardoor de crisis in de volksgezondheid zich blijft verspreiden.”

Amerikaanse huisartsen proberen om tabaksgebruik van hun patiënten bespreekbaar te maken en hen aan te moedigen om te stoppen. Daarbij adviseren ze het gebruik van rookstopmiddelen en gedragstherapie. Ze vindt dat deze producten en de bijbehorende therapie vergoed moeten worden, zodat de drempel om ze te gebruiken wordt verlaagd.

Tegensprekende onderzoeksresultaten

De AAFP raadt e-sigaretten als rookstopmiddel af omdat onderzoeksresultaten elkaar tegen spreken. “Omdat nicotine een verslavend middel is, is het essentieel dat de FDA het voor het zeggen houdt over alle nicotinehoudende producten.” Ook stelt de AAFP zich fel op tegenover de tabaksindustrie. “Die moeten niet leidend zijn bij het vaststellen van regulering maar moeten het volksgezondheidsstandpunt laten prevaleren.”

Kortom, de AAFP vindt dat de FDA het handhavende instituut moet zijn als het gaat om de productie, de verkoop, de labelling, verspreiding en marketing van tabaks- en nicotineproducten.

Nieuwe tabaksproducten

De FDA beraadt zich nog of er plaats is voor nieuwe tabaksproducten op de markt. Zo heeft Philip Morris de IQOS geproduceerd, een apparaatje waarin tabak wordt verhit in plaats van verbrand, waardoor het volgens de fabrikant minder gevaarlijk voor de gezondheid is. Eerder werd al bekend dat een commissie binnen de FDA vind dat Philip Morris dat niet mag claimen.

tags:  gezondheidsschade | volksgezondheid | rookverslaving | verslaving | nicotine | antirookbeleid