line
l iqos-1-1

Expertpanel FDA keurt claim Philip Morris over IQOS af

vrijdag 26 januari 2018

Een expert panel van de Amerikaanse Food en Drug Administration (FDA) is van mening dat Philip Morris niet mag claimen dat haar product IQOS het risico op ziektes reduceert in vergelijking tot het roken van ‘gewone’ sigaretten. Het aandeel Philip Morris kreeg een flinke klap te verwerken.

Door de webredactie

De IQOS is een apparaatje dat tabak niet verbrandt maar verhit, waardoor het gebruik volgens de maker Philip Morris minder schadelijk voor de gezondheid zou zijn dan het roken van gewone sigaretten. Momenteel wordt door de FDA onderzocht of het product toegelaten mag worden op de Amerikaanse markt. Zonder zo'n toezegging van de FDA blijft de Amerikaanse markt voor Philip Morris' nieuwe tabaksproduct gesloten.

Expertpanel

Een panel van experts van het Amerikaanse Food en Drug Administration heeft op basis van onderzoeksmateriaal van Philip Morris een oordeel geveld. Men is unaniem tot de conclusie gekomen dat er geen bewijs is dat de IQOS minder schadelijk is dan gewone sigaretten, zoals Philip Morris zelf claimt en breeduit gemeten in de publiciteit heeft gebracht. Met deze uitspraak verwierp het expertpanel de claim van Philip Morris dat het roken van de IQOS minder riskant is dan het roken van gewone sigaretten.

De meeste leden van het panel waarschuwen ook dat de kans vrij groot is dat de IQOS tegelijkertijd gebruikt zal worden met traditionele tabaksproducten.

Advies

De uitspraak van het panel betreft een advies waar de FDA mee kan doen wat ze wil. Dat het niet zo vrijblijvend is als dat klinkt, blijkt wel uit het feit dat de koers van Philip Morris na het bekend worden van het oordeel met 2.6% zakte. De koers van Altria, het moederbedrijf van Philip Morris die het alleenrecht heeft op de mogelijk aanstaande verkoop van de IQOS in de VS, daalde 2%.

De FDA neemt waarschijnlijk in mei de belangrijke beslissing.

Nederland

Ook in Nederland wordt de IQOS onderzocht, door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Naar verwachting komen ze tegen de zomer met een oordeel over de toxiciteit. 
Het wordt dus spannend voor Philip Morris, want tegen die tijd is waarschijnlijk ook het eindoordeel van de FDA.

tags:  gezondheidsschade | volksgezondheid | heat-not-burn | heatstick | RIVM | Philip Morris