line
iqos-1

Gang van zaken rond heatstick roept om toelatingssysteem tabaksproducten

zondag 11 juni 2017

Het RIVM is nog bezig met het analyseren van de gezondheidsschade die de heatstick, het nieuwe tabaksproduct van Philip Morris, mogelijk kan veroorzaken. Desondanks brengt de tabaksgigant haar product vast op de markt, te beginnen via een winkel in Amsterdam. Eens te meer een reden om een toelatingssysteem voor tabaksproducten te introduceren.

Door de webredactie

Het doet denken aan de Apple-store met haar kale aankleding en houten tafels met daarop de blinkende Philip Morris apparaatjes in allerlei kleuren. De IQOS, het nieuwe product van de tabaksgigant, heeft zijn eigen winkel gekregen in de Wolvenstraat in Amsterdam. Met plannen voor uitbreidingen door heel Nederland. Philip Morris heeft haar nieuwste technologie, die ‘heat-not-burn’ heet, maar vast op de markt gebracht. Als het aan de fabrikant ligt, schakelen alle rokers over op dit apparaatje. Het kost zeventig euro en daarbij moeten er heatsticks aangeschaft worden: zes euro per pakje (kassa!). De stick gaat erin, waarna de tabak wordt verhit in plaats van verbrand.

Minder schadelijke stoffen?

Volgens de tabaksfabrikant komen er zo veel minder schadelijke stoffen vrij. Middels een slimme marketingtruc werd over de hele wereld het nieuws gemeld dat Philip Morris met de gewone sigaret wilde stoppen en voortaan deze in hun ogen minder schadelijke variant verder zou gaan. Eerder was Philip Morris niet zo begaan met de gezondheid van haar klanten. Het bedrijf ontkende jarenlang de kankerverwekkende stoffen in tabaksrook en maakte haar producten juist extra verslavend, zodat het moeilijker werd om te stoppen.

RIVM

Onlangs werd al bekend dat het inhaleren van de rook via de IQOS potentieel net zo gevaarlijk is als het roken van een gewone sigaret. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is nog bezig met het analyseren van effecten van het gebruik van de heatstick en komt volgens De Telegraaf in het najaar met een reactie.Maar dan is het product dus al een paar maanden op de markt. De overheid kan dan alleen nog maar reageren door aanvullende maatregelen aan te kondigen.

Toelatingssysteem

Hoe anders zou het zijn als er een toelatingssysteem zou zijn voor dit soort nieuwe tabaksproducten (zoals eerder bepleit op deze site) .
In Amerika is de Food and Drug Administration op dit moment bijvoorbeeld bezig met het analyseren van de heatstick-gegevens. Pas als zij groen licht geeft, kan het op de markt worden gebracht. In Nederland mag er blijkbaar wel met de consument geëxperimenteerd worden. Die houding van de overheid gaat uiteindelijk ten koste van de volksgezondheid.

tags:  verificatiesysteem | tabaksproducten | heat-not-burn | heatstick | Philip Morris