line
tobacco promotion-1

Amerikaanse tabaksindustrie spendeert vrijwel hele marketingbudget aan verkooppunten

maandag 09 april 2018

Uit een nieuw rapport van de Amerikaanse Federal Trade Commission blijkt dat de tabaksindustrie in de Verenigde Staten 8,7 miljard dollar heeft uitgegeven aan reclame bij verkooppunten. Dat betekent een toename van 400 miljoen dollar.

Door de webredactie

Wie in de Verenigde Staten naar een tabakswinkel of ander verkooppunt voor tabak gaat, loopt grote kans om met tabaksreclame in aanraking te komen. Uit een door de Amerikaanse Federal Trade Commission vrijgegeven rapport van eind maart blijkt dat de tabaksindustrie tussen 2015 en 2016 meer aan reclame bij de verkooppunten is gaan uitgeven. Het bedrag steeg van 8,3 naar 8,7 miljard dollar (omgerekend ruim 3 miljard euro).

Dalende verkoop

Tabaksfabrikanten verliezen steeds meer mogelijkheden om reclame te maken. Ook zijn er steeds minder mensen die roken. In de Verenigde Staten daalde de verkoop van sigaretten tussen 2015 en 2016 met 4 miljard stuks naar 240,1 miljard. 
Om hun producten zo verleidelijk mogelijk te maken, moet de prijs zo laag mogelijk blijven en het product zelf zo aantrekkelijk mogelijk zijn. Daarom werd 96% van het marketingbudget uitgegeven aan de verkooppunten. Daarbij horen ook kortingen voor verkopers. Deze kortingen zorgen ervoor dat verkopers de prijs laag kunnen houden, zodat meer mensen sigaretten kopen.

Uitstalverbod

Sigarettenverkopers krijgen ook vergoedingen van de tabaksfabrikanten voor het uitstallen van de verschillende rookwaar. Datzelfde geldt voor rookloze tabaksproducten als de e-sigaret. Ook daar steeg het marketingbudget van 684.9 miljoen dollar in 2015 naar 759.3 miljoen in 2016 (omgerekend 619 miljoen euro). Bij het instellen van een displayban zou die mogelijkheid voor verkopers wegvallen en de mogelijkheid om klanten tot de aanschaf van sigaretten kleiner worden.

In Nederland wordt er per 2020 een uitstalverbod ingevoerd. Hoeveel de tabaksindustrie hier jaarlijks uitgeeft aan marketing is niet bekend.

tags:  marketing | tabaksdisplay | displayban | verkooppunten | tabaksindustrie