line
holibi rookvrij-1

De LHBT gemeenschap zou afstand moeten houden van de tabaksindustrie

dinsdag 27 maart 2018

In de Verenigde Staten wil een organisatie die zich hard maakt voor de rechten van de LHBT-gemeenschap een topadvocaat van de tabaksindustrie inlijven. Een slecht idee, schrijft Aaron Schwid in een stuk op de website Slate. De tabaksindustrie doet er alles aan om roken juist onder deze groep te promoten.

Door de webredactie

Op 20 maart werd advocaat Denise Keane geëerd tijdens de “Out & Proud Corporate Counsel Award Reception” van de Amerikaanse National LGBT Bar Association. Leden van deze organisatie zijn voornamelijk advocaten die zich inzetten voor de gelijke behandeling van mensen van de LHBT-gemeenschap. Denise Keane is veertig jaar lang topadvocaat geweest bij Altria, het moederbedrijf van Philip Morris. De National LGBT Bar Association wilde haar eren omdat zij gelijkheid onder werknemers bij Altria zou hebben gepromoot.

Grote fout

Door dat door te zetten, maakte de LGBT Bar Association een grote fout, schreef Aaron Schwid op de website Slate. Schwid is juridisch adviseur bij gezondheidsorganisatie Vital Strategies en was eerder ook adviseur bij de Campaign for Tobacco-free Kids. Los van dat tabaksgebruik in Amerika alleen al 480.000 doden per jaar veroorzaakt en er allerlei rechtszaken tegen de industrie wordt gevoerd, zou een LHBT-organisatie niet met Altria in zee moeten willen gaan, omdat de tabaksindustrie zich juist extra richt op LHBT’ers, schrijft Schwid. “Een op de zes heteroseksuele volwassenen rookt, tegenover een op de vier LGBT volwassenen."

Hogere rookprevalentie

LHBT’ers zijn twee keer zo vaak geneigd om voor hun dertiende een eerste sigaret op te steken ten opzichte van hun heteroseksuele klasgenoten. Het gevolg is dat in de Verenigde Staten jaarlijks 30.000 LHBT’ers aan tabak-gerelateerde ziektes overlijdt. Dat zijn er meer dan 80 per dag. Die hogere rookprevalentie onder LHBT’ers komt onder andere door agressieve marketingcampagnes van de tabaksindustrie specifiek gericht op juist deze gemeenschap.

Project Scum

In de jaren ’90 lanceerde R.J. Reynolds bijvoorbeeld ‘Project Scum’ waarbij de marketing specifiek op mensen met ‘een alternatieve levensstijl’ gericht werd. Schwib: “En nog altijd worden Pride evenementen door tabaksfabrikanten gesponsord, worden er promotie- en weggeefacties georganiseerd in homocafés en worden er advertenties geplaatst homotijdschriften.”

Schwib vindt dan ook dat de National LGBT Bar Association juist niet een advocate moet eren die voor een bedrijf heeft gewerkt dat zo doelgericht LHBT’ers verslaafd heeft willen maken en dat voor zoveel dood en verderf onder LHBT’ers heeft gezorgd.

 

tags:  marketing | gezondheidsschade | volksgezondheid | imago | tabaksindustrie